Ramzan Kadyrov umírá. Putin hledá novou loutku, píší nezávislá média

před 1 týden 33

Ruské nezávislé opoziční médium Novaja Gazeta přišlo se zjištěním, že hlavní podporovatel ruského vůdce Putina z řad Čečenců, samozvaný čečenský vládce Ramzan Kadyrov, umírá, a schyluje se tak k boji o to, kdo jej ve funkci nahradí.

„Zdravotní stav sedmačtyřicetiletého Ramzana Kadyrova nedává žádnou naději na vyléčení a Moskva se nyní musí rychle rozhodnout, jak udržet stabilitu poté, co brutální čečenský diktátor odejde,“ píše Novaja Gazeta.

Kadyrovovi byla v roce 2019 diagnostikována nekróza slinivky břišní, velice vážné a nevyléčitelné onemocnění. On sám veřejně přiznal nemoc, ovšem jen nachlazení. „Poměrně nedávno jsem absolvoval dvoudenní inspekční cestu vysoko v horách. V podmínkách sněžení a silného větru jsem se trochu nachladil. V důsledku toho mírná malátnost, horečka a chřipka. Na následující dny jsem měl naplánované důležité služební cesty. Chvála Alláhovi, mé tělo je silné, infuze jsem měl pouze dva dny. Nyní je vše v pořádku. Radím vám sportovat, pokud se chcete rychle vyrovnat s různými neduhy,“ napsal tehdy Kaydrov, aby „uklidnil“ veřejnost.

Nicméně zmínka o infuzích i léčbě nachlazení vyvolala spíše zmatek, který podle listu Novaja Gazeta zesílil na podzim téhož roku, když se v říjnu nezúčastnil zasedání Národního protiteroristického výboru, kterého se zúčastnili všichni šéfové všech regionů Severokavkazského federálního okruhu kromě něj. Navíc v té době anonymní telegramový kanál „SKFO Telegraph“ začal šířit zprávu o jeho špatném zdravotním stavu, neboť měl být údajně otráven.

O pár měsíců později, v lednu 2020, byl Kadyrov opět „dočasně práce neschopen“, když měl podle oficiální verze drobné zdravotní potíže. Ty však byly opět léčeny infuzemi na jedné z moskevských klinik.

Změny hmotnosti jako varování

Navíc fotografie z období 2019–2020 ukazují, jak se prudce proměňovala Kadyrovova hmotnost. Nejprve výrazně zhubl, a to tak, že to nebylo možno přikládat případnému zlepšenému životnímu stylu. Prudký úbytek hmotnosti je podle lékařů právě jedním z příznaků aktivně se rozvíjející nekrózy slinivky. Naopak o pár měsíců později na jaře roku 2020 prudce přibral a působil otekle. To bylo podle lékařů v důsledku zadržování vody v těle, neboť mu zřejmě v důsledku nekrózy slinivky přestaly fungovat ledviny. S obtížemi mluvil, chodil pomalu a zadýchával se. Navíc podle pozorovatelů často mizel z veřejného prostoru ve chvílích, kdy se měl účastnit některých akcí.

V únoru 2023 pak Kadyrov chyběl na projevu svého chráněnce Putina, nevystupoval ani v době Prigožinovy vzpoury a neúčastnil se schůzky hlav severokavkazských regionů s Putinem, kde se diskutovalo o Kadyrovově oblíbenému tématu, cestovním ruchu.

„Anonymní čečenský telegramový kanál Niso jako první informoval o Kadyrovově hospitalizaci v kómatu na jednotce intenzivní péče Ústřední klinické nemocnice správního oddělení prezidenta Ruské federace. Je zřejmé, že tyto informace unikly od někoho z Kadyrovova okolí, aniž by skutečně chápal aktuální lékařská specifika. Podle našich zdrojů z Ústřední klinické nemocnice správního oddělení prezidenta Ruské federace byl Kadyrov přijat do nemocnice s akutním plicním selháním, které vzniklo v důsledku předávkování lékem Dormicum,“ píše Novoje Vremja. Dormicum je silné sedativum, které se běžně používá ke zklidnění pacientů před operací.

Aby se podle listu Novoje Vremja snížila míra diskuse na téma smrtelně nemocný Kadyrov, byla zahájena PR kampaň na federální úrovni. „Zapojili se do ní špičkoví ruští politici, včetně ruského prezidenta, který se za poslední rok čtyřikrát osobně zapojil do záchrany umírajícího Kadyrova na informačním poli a do svého prezidentského programu vtěsnal buď setkání s nejstarším synem čečenského vůdce, nebo s ním samotným,“ píše Novoje Vremja a poznamenává, že důvody schůzek byly velmi přitažené za vlasy a zcela zbytečné, někdy jen kvůli tomu, aby si Putin a Kadyrov udělali společné selfie, které šéf Čečenska později zveřejnil ve svém Telegramu, když byl opět obviněn, že podivně zmizel z obzoru velké politiky.

Kdo na jeho místo?

Moskva prý již usilovně hledá Kadyrovova nástupce, ale podle nezávislých dobře informovaných novinářů to nebude snadné, protože nikdo z potenciálních kandidátů není schopen „vládnout“ podle Kadyrovových not. Navíc se o vedoucí pozice v Čečensku vede i zákulisní boj mezi členy Kadyrovovy rodiny, kteří v tuto chvíli zastávají vysoké státní funkce a nechtějí o ně přijít.

Jakýsi náznak informací o možném nástupci pronikl na veřejnost během prosincového kongresu Jednotného Ruska, kde delegáti podpořili kandidaturu Vladimira Putina na páté prezidentské období. Jedním z ústředních mluvčí byl i Čečenec, velitel čečenského dobrovolnického sdružení speciálních sil „Achmat“, generálmajor Apti Alaudinov.

Přečtěte celý článek