Razantní ochlazení jen tak nezmizí. Video ukazuje, jak Česko sevře studená fronta

před 2 týdny 37

V úterý bude oblačno až zataženo, místy se mohou vyskytnout přeháňky či déšť. Zpočátku dne se také mohou objevit i ojedinělé bouřky. Meteorologové z ČHMÚ předpovídají, že srážky nad 800 metrů budou smíšené až sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C.

Až do úterních čtyř hodin odpoledne také platí výstraha pro západ Čech před silným větrem. V nárazech by mohl dosahovat rychlosti nad 65 kilometrů za hodinu. Týká se krajů Libereckého, Ústeckého, Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Velký zlom v Česku: Přichází ochlazení a deště, na některých místech hrozí dokonce i sníh

Pro středu bude charakteristická proměnlivá oblačnost, místy se přes den objeví přeháňky. I ve středu předpovídají experti smíšené či sněhové srážky v polohách nad 800 metrů. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni, meteorologové varují před ranními přízemními mrazíky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty by měly pod bod mrazu klesnout ve čtvrtek v noci. Konkrétně experti z ČHMÚ předpovídají noční teploty mezi 2 a -2 °C. Denní maxima se budou pohybovat mezi 7 a 11 stupni. Obloha bude oblačná až polojasná s občasnými přeháňkami, které budou v polohách nad 800 metrů smíšené nebo sněhové.

Dlouhodobé razantní ochlazení

Chladné počasí bude Česko provázet ještě zřejmě několik týdnů. Z dlouhodobého výhledu počasí ČHMÚ vychází, že podprůměrně teplé počasí bude pokračovat do konce dubna. V nejbližších dnech by měla být nejteplejší příští středa, kdy se průměrná teplota dostane na 12 stupňů.

Web Severe Weather Europe vysvětluje chladné počasí přechodem z tlakové výše, která byla posledních několik dní nad Evropou. Nad severním Atlantikem totiž vzniká silná tlaková výše, nad kontinentem se proto usadí tlaková níže a chladné počasí.

Z grafů německých a chorvatských meteorologů vyplývá, že průměrně v Evropě v období od minulé neděle do úterý klesne teplota až o 20 stupňů. Předpovídají také, že chladné počasí v Evropě se protáhne minimálně do příštího týdne, možná i déle. Druhá polovina dubna tak zůstane hluboko pod dlouhodobým teplotním průměrem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Přečtěte celý článek