Razer Orochi V2: malá myška s velkým potenciálem | Recenze

1 měsíc starý 36

Co baví

  • Kompaktní rozměry
  • Precizní senzor
  • Duální připojení
  • Nízká hmotnost

Co vadí

  • Horší ergonomie
  • Stále na baterky
  • Pouze jeden profil

Herní notebooky za posledních několik let řádně nabobtnaly na výkonu a tím se staly mnohem lukrativnější možností pro pořádné hraní na cestách, čehož osobně bohatě využívám. Mnozí hráči dnes již preferují právě notebooky klasickým stolním PC, především díky všestrannosti a praktičnosti bez zbytečné ztráty výkonu. 

 chytré brýle nejen pro hráče a příslib do budoucna | Recenze

Razer Anzu: chytré brýle nejen pro hráče a příslib do budoucna | Recenze

Tomu se přizpůsobují i výrobci příslušenství a Razer se po solidní řádce let rozhodl oživit svou řadu myší Orochi, která se specializuje právě na notebooky a více mobilní hraní. Klíčovými vlastnostmi je tedy malé tělo, precizní senzor a duální bezdrátové připojení. Orochi V2 doznalo zlepšení takřka na všech frontách, je tu však několik ale. 

Malý a baculatý

Orochi V2 od svého předchůdce rozeznáte na první pohled. Tělo je krásně uhlazené, zaoblené a vypadá jako takový malý futuristický oblázek. Osobně jsem si nový design oblíbil a především bílá verze vypadá zatraceně stylově. Konstrukce je velmi minimalistická a nenabízí takřka žádné zbytečné designové výstřelky. Malé tělo s hmotnosti pouhých 60 gramů (s baterií cca 70g) skvěle padne do dlaně a ani při cestování s ním nebudete mít problém. Vejde se do každé kapsy k notebooku.

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h6a_h3d_9171072221214_Orochi-V2-1500x1000-1.jpg
Design se oproti minulé generaci více zaoblil a zjednodušil

Překvapila také kvalita konstrukce samotné. Celá horní část i s pokrytím kláves vepředu se dá odepnout, abyste dostali přístup k bateriím uvnitř, a tudíž jsem se strachoval neustálého skřípání a vrzání. Myš je ale pevná a velmi celistvá, vše sedí jako ulité a spínače mají krásný jistý stisk, takže si za to Razer rozhodně zaslouží velký palec nahoru. Příjemným bonusem je, že se celý horní kryt dá koupit zvlášť a tudíž se otevírají možnosti customizace. Na oficiálních stránkách Razeru už jsou k mání zajímavé tématické kryty a můžete si dokonce i navrhnout své vlastní, takže kreativitě se meze nekladou. 

Snímek obrazovky (329).jpg
Horní kryt je vyměnitelný, a tudíž bohatě přizpůsobitelný

Jinak je design velmi podobný předchůdci. Vlevo naleznete dobře umístěné dvě postranní klávesy, nahoře pak kromě dvou základních kláves také robustní kolečko a tlačítko pro přepínání režimů citlivosti. Na zádech už pak jen jemné logo výrobce. Žádné RGB podsvícení, baterií se musí šetřit. Jedinou menší výtku bych směřoval k absenci jakýchkoliv ergonomických křivek. Myš je univerzální a sedne každé ruce, díky čemuž je i velmi hbitě ovladatelná, osobně jsem však zvyklý na pár křivek, které drží palec a zbytek dlaně více na místě podobně, jak tomu bylo u první generace této myši. Tady to zcela chybí a tudíž je oblázek mnohem více "kluzký". Naštěstí přijdou vhod speciální texturované nálepky, které nalepíte po stranách a na horní část myši a rázem se mnohem lépe drží. 

Precizní senzor na esportové úrovni

Razer v případě Orochi V2 vyrukoval s novou generací svého optického 5G senzoru s citlivostí 18K DPI, který hravě zvládá všechny šílené střílečky i online klání. Osobně na herním notebooku hraji opravdu hodně a s sebou jsem dlouhé roky vozil vždy věrný Logitech G305. Orochi V2 mi však cestování zjednodušil, jelikož je nejen mnohem mobilnější než klasická herní myš, ale nezaostává ani z hlediska rychlosti a přesnosti. 

2021-04-26 15.34.45.jpg2021-04-26 15.35.02.jpg2021-04-26 15.35.08.jpg
Malé tělo skvěle padne do dlaně, pro lepší držení doporučujeme texturované nálepky

Problém jsem neměl v žádné z testovaných her. Myš jsem vyzkoušel u Call of Duty: Warzone, Apex Legends, Insurgency Sandstorm či Cyberpunk 2077. Orochi podává velmi vyrovnané výkony s opravdu pixelovou přesností a chválu musím pět i na samotné spínače, které jsou velmi přesné a mají příjemný odskok, na který jsem si okamžitě zvykl. 

Orochi podává velmi vyrovnané výkony s opravdu pixelovou přesností a chválu musím pět i na samotné spínače

Je pravda, že komplikovanější hry, jako jsou strategie či MMORPG, si na myši moc pohodlně nezahrajete. Přece jen máte k dispozici jen 6 programovatelných tlačítek, z toho opravdu využitelné jsou 4, všechny klasické žánry ale hravě zvládnete. Trochu zamrzí jen 1 úložný profil nastavení přímo v myši. Byl jsem zvyklý mít v myši schované 3 profily z různých druhů her, které neustále střídám a absence místa trochu bolela. Chápu ale, že mobilní myš si zkrátka žádá jisté kompromisy. Alespoň si můžete vše libovolně nastavit skrze software Synapse. 

2021-04-26 15.38.11.jpg
Razer k myši nabízí také malou podložku, která maximalizuje přesnost senzoru

Kde naopak kompromisy nebyly žádné je duální bezdrátové připojení, které je v případě tak malé mobilní myši opět trefou do černého. Myš lze připojit k notebooku skrze USB  2.4GHz adaptér a díky technologii HyperSpeed Wireless nepocítíte absolutně žádné lagy, zdržování ani vypadávání připojení, což je především u online stříleček často rozdíl mezi životem a smrtí. K mání je také Bluetooth připojení, které skvěle poslouží při obyčejné práci a brouzdání internetem a prodlouží vám výdrž téměř na dvojnásobek. 

Technické specifikace

  • Rozhraní: USB HyperSpeed 2.4GHz Wireless, Bluetooth
  • Senzor: Optický, 5G
  • Hmotnost: 60 gramů
  • Maximální citlivost snímače: 18 000 DPI, 450 IPS
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Dodatečné funkce: integrovaná paměť na 1 profil
  • Cena: 2 049 Kč

Skvělým nápadem byla možnost napojit skrze jeden USB adaptér rovnou dva kusy příslušenství, herní myš a klávesnici. To jsem si přál už dlouho a Razer zdá se bude tuto možnost postupně rozšiřovat. V tuto chvíli jsou totiž k duálnímu propojení dostupné pouze některé produkty, jmenovitě pouze Naga Pro, DeathAdder V2 Pro, BlackWidow V3 Pro a recenzovaný kousek. Mít oba produkty napojené na jeden adaptér je však k nezaplacení. Uvolní se vám minimálně jeden USB port a máte mnohem jednodušší manipulaci na cestách. Doufám, že tento fígl postupně využijí i další výrobci a seznam podporovaných zařízení se bude rozšiřovat. 

Pěkně postaru

Dostáváme se k trochu bolavému místu recenze, a sice využití baterií. V moderní době jsme víceméně u všeho zvyklí na integrované akumulátory a když se najednou objeví cosi, do čeho musíme soukat baterie, koukáme na to jako na dinosaura. Především u herního příslušenství jsem tento neustále se vracející trend nedokázal pochopit a nejinak je tomu i v případě Orochi V2. 

2021-04-26 15.35.54.jpg
Myš funguje jak na AA, tak AAA baterii. Výběr je na vás

Myš tak nenabijete klasicky skrze USB kabel, nýbrž vložením jedné z baterií. K dispozici je duální kolébka, díky které lze využít jak AA, tak AAA baterii, což je příjemný detail. Potěšilo mě také chytré umístění baterií. Povětšinou jsem měl dřív vždy problém se špatným těžištěm, na které mají vliv právě vložené baterie. Razer se rozhodl umístit zdířky šikmo, díky čemuž se vyrovnalo těžiště a myš se mnohem pohodlněji ovládá a nemáte pocit, že vás něco zdržuje. Velmi dobrý krok, který bohužel nijak neodstraní samotné jádro probému. Do příslušenství už baterie zkrátka nikdo soukat nechce. Nemluvě o nutnosti neustále nové baterie dokupovat. 

Výdrž je slušná. V Bluetooth režimu by vám jedna baterie měla vydržet dva týdny non-stop používání, při využití Wireless režimu pak cca týden. V praxi obyčejného několikahodinového hraní denně to znamená, že budou hráči měnit baterie cca každý měsíc. Obyčejní pracanti na Bluetooth režimu se pak bez problémů dostanou na několik měsíců aktivního používání. Zde také hodně záleží na zvolené baterii. Kvalitnější kusy vydrží podstatně déle a pomaleji se vybíjí. Stejně ale doporučujeme nakoupit dobíjecí akumulátory a perspektivně solidně ušetřit. 

Verdikt

Razer Orochi V2 je skvělou malou myškou s parádním minimalistickým designem, precizním senzorem a skvělými spínači, které vás podrží při jakékoliv hře. Jde o velmi povedeného nástupce řady a dobrého parťáka ke každému hernímu notebooku. Oželit budete muset pokročilejší funkce, kvalitnější ergonomii a především modernější nabíjení. Pokud vám nic z toho nevadí a akumulátory už máte doma, Orochi můžeme doporučit. Jedná se totiž o jednu z nejšikovnějších malých herních myší na trhu. 

Zdroj