Ředitel Kverulanta přistihl Penny při podvádění

před 2 měsíce 330
Twitter

Kverulant.org si od České obchodní inspekce několikrát vyžádal informace o pravomocných pokutách uložených obchodním řetězcům. Z vyžádaných informací vyplývá, že od roku 2022 dostal zdaleka nejvíce pokut řetězec Penny. Šlo o sankce v celkové výši 6,7 milionu korun a Penny dostalo i pokutu nejvyšší. ČOI také ve dvou případech konstatovala, že jde o „systémové nedostatky“. Nyní přistihl zakladatel a ředitel Kverulanta Vojtěch Razima Penny při podvádění osobně.

Nákup v prodejně Penny ze dne 22.2.2024. Foto: Vojtěch Razima

Podle Kverulantova zdroje jde v případě supermarketů Penny o zcela chladnokrevně realizovanou praxi. V regále je úmyslně uvedena cena výrazně nižší než ta zavedená na pokladně. Zákazník si toho při markování nevšimne, a pokud ano, tak se mu pokladní omluví, že to špatně zadali do kasy. Zákazník pak může zboží vrátit do regálu, ale mnohdy „nechce zdržovat“, a tak si zboží za neférovou cenu koupí. O tom, že vedení Penny toto ničemné chování samo iniciuje, svědčí i věta, která se v rozhodnutích ČOI opakuje: „taková frekvence porušení povinnosti správného účtování již svědčí o systémových nedostatcích v provozovnách obviněné.“

Nyní takové jednání zaznamenal při svém nákupu v prodejně Penny, v Praze na Švehlově ulici ve čtvrtek 22. února odpoledne i ředitel Kverulanta Razima.  V regále byla u výrobku Sýr hermelín krémový 125 g uvedena cena 35,34 Kč. Přesto při zaplacení u pokladny bylo namarkováno 51,52 Kč. Rozdíl v neprospěch zákazníka tedy činil 16,18 Kč. Razima se hned po zaplacení a po prohlédnutí vydané účtenky vrátil do prodejny a společně s vydanou účtenkou vyfotografoval předmětné zboží. Jak je zřejmé z fotky, zatímco v regálu se nabízel krémový sýr o gramáži 170 g za cenu 35,24 Kč, na pokladně se z něj stal sýr o dost menší, jen 125 g, a k tomu výrazně dražší, 51,52 Kč.

Razima personál prodejny neinformoval a Kverulant ještě ten den večer vyzval ČOI, aby v předmětné prodejně provedla vlastní šetření, včetně kontrolního nákupu. Informoval ji také, že Razima je připraven v případě potřeby svědčit ve správním řízení či při řízení před soudem.  Kverulant adresně upozorňuje na neférové chování velkých a mocných již od roku 2009. Pomozte mu v tom alespoň symbolickým darem.

Za Kverulantův tým Petr Kološ

Twitter
Přečtěte celý článek