Teploty v týdnu vystřelí k téměř dvaceti stupňům. Dočkáme se letos ještě zimy?

před 1 měsíc 52

Během února meteorologové zaznamenali nadprůměrné teploty, přičemž v některých týdnech dosahovaly hodnoty hranice dlouhodobých extrémů. Trend teplého počasí bude pokračovat i v březnu, avšak odborníci už neočekávají takové extrémy. Tento týden ještě bude silně nadprůměrný s ohledem na roční dobu, během března budou hodnoty spíš průměrné.

ČTĚTE TAKÉ: Do Evropy se blíží Bestie z východu. Přinese mrazy a pořádnou sněhovou nadílku

Přestože odborníci slibují jarní teplé počasí, Češi se v úterý probudili do chladného rána. Podle meteorologa ČHMÚ Josefa Hanzlíka to způsobilo takzvané inverzní zvrstvení. „V nižších polohách se udržuje chladný vzduch, naopak ve výškách stále proudí teplý,“ doplnil pro CNN Prima NEWS. Zatímco na území Čech teploměry ukázaly od -2 do 3 °C, na východě území teploty stouply až k 11 °C. „Fouká tam jižní až jihovýchodní vítr, který promíchává teplou horní vrstvu s tou chladnější. Díky tomu se teplý vzduch dostává blízko k zemi,“ vysvětlil Hanzlík.

Přes den meteorologové očekávají převážně oblačno, místy se může projasnit zejména na východě. Ojediněle během rána zahalí některé oblasti mlhy, mohou být i mrznoucí. Večer se místy na severu a severovýchodě objeví déšť nebo přeháňky. „Četnější budou v horských oblastech,“ dodal meteorolog. Denní teploty dosáhnou 7 až 12 °C, na východě území dokonce až 12 až 17 °. Na horách bude okolo 6 °C, v Jeseníkách a Beskydech až 9 °C.

Oblačno bude i ve středu. Zejména na severovýchodě může spadnout déšť nebo přeháňky. Teploměry naměří 7 až 11 °C, na Moravě a ve Slezsku 11 až 16 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, opět s ojedinělým deštěm nebo přeháňkami. Denní teploty se vyšplhají na 10 až 15 °C, na jihovýchodě až 17 °C.

Obloha bude v pátek převážně zatažená, ráno se místy projasní. Večer se od jihovýchodu objeví místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat od 11 do 16 °C.

Nadprůměrné teploty meteorologové hlásí i na víkend. V sobotu by mohl teploměr ukázat až 15 °C, v neděli dokonce ještě o stupeň výš.

Přečtěte celý článek