Hejtmani se dnes většinově shodli na změně rozpočtového určení daní

před 1 měsíc 85

foto Ilustrační foto - Jihočeský hejtman Martin Kuba na ustavujícím zasedání zastupitelů, 24. října 2022 v Českých Budějovicích.

Praha - Hejtmani se na dnešním jednání Asociace krajů v Praze většinovým poměrem shodli na úpravě pravidel přerozdělování daní mezi státem a regiony. Návrh by měla na základě předchozí dohody s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) nyní posoudit vláda. Informace ČTK potvrdil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle něho se hejtmani shodli většinovým poměrem jedenáct ku třem.

Zákon o rozpočtovém určení daní upravuje způsob, jakým stát rozděluje vybrané daně mezi státní rozpočet a rozpočty krajů, měst a obcí. Celkem šest krajů usiluje od loňského roku o to, aby se podíl regionů na sdílených daních zvýšil z 9,78 procenta na 10,8135 procenta. Změnu mají doznat i kritéria přerozdělení vybraných peněz mezi jednotlivé kraje.

Návrh, na kterém se dnes Asociace krajů shodla, obsahuje nová kritéria přerozdělování a zahrnutí původního příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury na silnice nižších tříd ve výši čtyři miliardy do daňových příjmů krajů. Součástí materiálu je také postupný nárůst příjmů krajů ze státního rozpočtu o dvě miliardy korun v následujících třech letech.

Stanjura ve Sněmovně koncem ledna uvedl, že je po většinové dohodě mezi kraji připravený změnu předložit kabinetu. Mohla by tak být schválená ještě před podzimními krajskými volbami. Podle dřívějšího vyjádření Stanjury chce kabinet na návrhu pracovat tak, aby nový způsob rozdělení daní mohl začít fungovat od roku 2025, nebo 2026.

Návrh změny rozpočtového určení daní postupně loni předložily Zlínský, Středočeský, Liberecký, Pardubický, Jihomoravský a Karlovarský kraj. Nově kraje jednají se státem o převodu financování nepedagogických pracovníků ze státu na zřizovatele. Hejtmani podle informací z jednání žádají, aby řešení nebylo spojované s dohodou na změně rozpočtového určení daní.

Přečtěte celý článek