Reuters: Izrael likvidoval salvu raket a dronů z Íránu bok po boku s Pentagonem

před 2 týdny 31

foto Protiraketové střely izraelské vzdušné obrany, 14. dubna 2024, Izrael. 

Tel Aviv - Úspěšné odražení mohutné salvy dronů a raket, které Írán o víkendu vyslal na Izrael, probíhalo v plné koordinaci s Pentagonem, který měl v řídícím středisku izraelského systému protivzdušné balistické obrany Arrow svého styčného důstojníka. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného izraelského představitele.

Spojené státy spolu s Británií, Francií a Jordánskem v noci na neděli aktivně pomohly židovskému státu zachytit značnou část íránských střel, a potenciálně tak zabránit další eskalaci konfliktu mezi dvěma letitými úhlavními nepřáteli v regionu.

Nejméně polovinu ze stovek jednosměrných bezpilotních letounů, střel s plochou dráhou letu i balistických raket země - země, které podle Izraele nesly dohromady na 60 tun výbušnin, sestřelily izraelské bojové letouny a štíty protivzdušné obrany, uvedla izraelská média.

Izraelští představitelé tvrdí, že značnou část práce odvedly jejich systémy obrany Arrow 2 a Arrow 3, vyvinuté společně s Pentagonem a firmou Boeing a schopné likvidovat balistické rakety vysoko nad zemským povrchem v kosmickém prostoru. Podle zdrojů Reuters z izraelského obranného průmyslu vyjde jedna obranná střela systému Arrow na dva miliony až 3,5 milionu dolarů.

Moše Patel, ředitel protiraketové obrany na izraelském ministerstvu obrany, citovaný Reuters říká, že střely systému Arrow i střely pro zachycování raket v nižších výškách jsou synchronizovány s obdobnými americkými systémy v regionu.

"Naše systémy si předávají informace, aby získaly společný obrázek oblohy, a na obloze bylo určitě rušno," řekl Patel izraelské televizní stanici Channel 12. "Následně probíhá také koordinace bitevní doktríny. Ve velínu protiraketového systému Arrow sedí americký důstojník, který prakticky bok po boku koordinuje součinnost s americkými systémy," dodal.

Regionální velitelství americké armády (CENTCOM), které dohlíží na bojové operace v regionu, se k této věci pro Reuters bezprostředně nevyjádřilo. V neděli uvedlo, že jeho síly zničily přes 80 íránských dronů a nejméně šest balistických střel odpálených na Izrael.

Izrael prohlásil, že 99 procent všech střel bylo zneškodněno včas. Díky tomu se podařilo omezit oběti na jednu zraněnou osobu a škody na jednu mírně poničenou vojenskou základnu. To překvapilo i Cviku Haimoviče, brigádního generála ve výslužbě, který dříve velel izraelské protivzdušné obraně.

"(Bylo to) výborně synchronizované a koordinované mezi všemi složkami - letectvem, pozemními silami - a ano, mám-li být upřímný, je to velmi vysoké procento a mnohem vyšší, než jsme očekávali, kdybyste se mě zeptali o tři dny dříve," řekl Haimovič agentuře Reuters.

"Ale musíme si být jisti, že budeme připraveni na příště, protože nějaké příště určitě nastane," řekl. "Musíme vycházet z toho, že Íránci se na příště pořádně připraví a pokusí se naše obranné systémy prorazit. To znamená, že musíme být o krok před našimi nepřáteli, a ne o krok za nimi," dodal.

Daniel Gold, ředitel vývoje zbraní na izraelském ministerstvu obrany, televizi Channel 12 řekl, že už nyní se pracuje na pokročilejších modelech Arrow 4 a 5. Systém Arrow 3 sestřeluje přilétající balistické střely nad hranicí atmosféry pomocí oddělitelné hlavice, která zasáhne cíl ve vesmírném prostoru.

Deník Maariv napsal, že Arrow 3 v neděli sestřelil 110 raket mimo izraelský vzdušný prostor při nákladech až 385 milionů dolarů. Izraelská armáda se k tomu bezprostředně nevyjádřila. Ministr financí Becalel Smotrič na dotaz armádního rozhlasu, kolik tyto zásahy Izrael stály, odpověděl, že neví.

Izrael je si dobře vědom, že tváří v tvář nepřátelům na několika frontách musí šetřit. Před dvěma lety proto oznámil, že vyvíjí laserový protiraketový štít, který by dokázal sestřelovat nepřátelské rakety za cenu pouhých dvou dolarů za kus.

"Věřím, že laser bude za několik málo let jedním z našich hlavních řešení pro boj s rozličnými hrozbami - raketami, střelami, drony, bezpilotními letouny a dalšími," řekl Haimovič.

Přečtěte celý článek