Jak si představuje mír na Ukrajině? Premiér odpoví v debatě Deníku

před 1 měsíc 31

Protiválečná rétorika předsedy ANO Andreje Babiše sklízí mezi voliči úspěchy. Jak na to hodlá reagovat Petr Fiala, napoví dnešní debata Deníku.

Předseda vlády a ODS Petr Fiala přitvrzuje. Nutí ho k tomu okolnosti. Uvnitř koalice se profiluje jako subjekt s vlastní agendou hnutí STAN a mimo ni posiluje opozice. Poslední průzkum volebních preferencí společnosti Kantar CZ pro Českou televizi přisoudil hnutí ANO 38,5 procenta, zatímco druhé ODS 14,5 procenta a třetím Pirátům 9,5 procenta. Lidovci jsou na dvou procentech. Pokud by kandidoval trojblok Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), získal by 20 procent.

Takové přízni se Babišova formace ještě nikdy netěšila. Přestože její šéf poslední dobou stále častěji opakuje tezi o nutnosti mírových jednání o Ukrajině. Či právě proto?

Andrej Babiš chtěl informace o ministru zahraničí Janu Lipavském a jeho rodině. Napsal ale na špatný e-mail:

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš chtěl informace o Lipavského rodině. Mail ale poslal na špatnou adresu

„Při svém setkání v Praze prezidenti Pavel a Macron propásli historickou šanci na to, aby iniciovali – klidně v našem hlavním městě – mírovou konferenci, jak už o ní ostatně mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,“ napsal Babiš v komentáři pro MfD.

Prezidentská kampaň

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články najdete pohromadě ZDE.

V něm také uvádí, že po roce se naplnila jeho slova, a ukazuje se, že jeho billboardy z prezidentské kampaně „byly proti dnešní realitě slabý odvar“.

Na nich bylo heslo: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Tento Babišův postoj si vysloužil ostrou kritiku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který v nedělní diskusi České televize uvedl, že pacifismus předsedy ANO podkopává obranyschopnost a mezinárodně- politické postavení České republiky. „Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ prohlásil. Andrej Babiš si kvůli tomu od svých spolupracovníků vyžádal informace o aktivitách Jana Lipavského i jeho rodinných poměrech. Pětikoalice kvůli tomu svolává mimořádnou schůzi sněmovny.

Na Ukrajině se dříve nebo později bude muset začít jednat o kompromisu, řekl v debatě Deníku prezident Petr pavel:

Prezidentská debata Deníku.cz v Kladně

Přijde čas, kdy se na Ukrajině začne jednat o kompromisu, řekl Pavel

V rámci oslav 25. výročí vstupu do NATO všichni čelní představitelé země vyjádřili přesvědčení, že právě členství v této obranné vojenské organizaci je pro bezpečnost republiky klíčové. Stejně jako její jednota v pomoci Ukrajině. „Být pasivní by znamenalo nejen hodit přes palubu přátele a spojence, ale také klidně čekat, až Rusko přijde k nám a bude chtít i naši zemi,“ řekl Fiala.

Pohled občanů

Zdroj: DeníkTo ale neznamená, že to tak vidí všichni občané. V anketě Deníku na otázku, zda má česká vláda tlačit na Ukrajinu, aby se dohodla s Ruskem i za cenu ztráty okupovaných území, odpověděly tři čtvrtiny respondentů kladně.

O vládním pohledu na věc je bude muset premiér přesvědčit. Stejně jako o tom, že jak zrušením konzultací na vládní úrovni mezi Slovenskem a Českem, tak přijetím lídra opozičního Progresívneho Slovenska Michala Šimečky nezasahuje do prezidentské kampaně v sousední zemi.

I na to se Petra Fialy zeptáme v premiérské debatě. Již dnes v 11.00 jen na Deník.cz

Přečtěte celý článek