Polsko nemá dost krytů, kdyby na něj zaútočilo Rusko. Ani varšavské metro není bezpečné, varuje generál

před 1 měsíc 46

Ve velkých polských městech chybí infrastruktura, která by civilnímu obyvatelstvu sloužila k úkrytu v případě útoku ze strany Ruska. V televizi TVP Info to řekl generál Roman Polko, bývalý velitel speciální jednotky Grom. Jako kryt se podle něho nehodí ani varšavské metro, není postavené dostatečně hluboko.

Varšava 7:26 27. února 2024

Varšavské metro

Varšavské metro | Zdroj: Profimedia

„Slýcháme ujištění, že máme metro ve Varšavě a že tam se dá ukrýt. Jenže to metro nesplňuje základní bezpečnostní kritéria,“ řekl Polko. Zatímco ve stanicích podzemní dráhy v Kyjevě se civilisté během ruských útoků schovávat mohou, ve Varšavě to podle něj nejde.

„Základním rozdílem je hloubka a varšavské metro je mělké,“ uvedl.

Virtuální prohlídka. Jak přežít atomový útok na Brno? Podívejte se do krytu pro komunistické pohlaváry

Číst článek

Podzemní dráha podle něj může poskytnout nevelkou ochranu před úlomky raket, ale není postavená tak, aby účinně chránila lidi uvnitř. Dodal, že při stavbě metra v polském hlavním městě „se šetřilo na filtračních a ventilačních zařízeních, na všech dodatečných instalacích, které by z něj vytvořily účinnou obranu v případě útoku na Varšavu“.

Nepomohlo by tak v případě chemického útoku nebo kontaminace vnějšího prostředí. Polko tvrdí, že v něm chybí i zázemí pro skladování potravin nebo dostatek toalet.

Ve velkých polských městech nejsou místa, která by se dala využít jako kryty, a podle Polka by bylo potřeba změnit zákony tak, aby při stavbě nových domů v nich musely vznikat i prostory, kde by se lidé v případě krize mohli schovat. Upozorňuje, že schovat se v běžném sklepě znamená vystavit sebe samého nebezpečí smrti pod troskami domu.

Polsko v posledních letech výrazně zvýšilo výdaje na obranu, investuje do modernizace armády. Jeho vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nedávno varoval, že Polsko musí být připravené na nejtěžší variantu, jaká ho může potkat.

Upozornil, že v situaci, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině, s níž Polsko sousedí, je nutné být připravený na každý scénář.

ČTK

Přečtěte celý článek