Rohlik.cz čelí bojkotu českých zákazníků. Šikanuje zemědělce a má tam Ukrajince načerno. Češi toho mají plné zuby

před 2 měsíce 81

Do nevídané mely se nakonec zvrhl protest zemědělců proti nejrůznějším regulacím. Ten českou veřejnost zaujal především tím, že probíhal v tuzemsku dosud nevídanou formou. Do centra Prahy se totiž zemědělci ze všech koutů země vydali na traktorech.

Zemědělec okamžitě skončil

Protest samotný byl nakonec nepříliš povedený a pravděpodobně nic moc nepřinesl, ovšem nelze mu upírat určitou legitimitu, jelikož řada protestujících zemědělců vznášela pádné argumenty. Že bylo potom akce zneužito pro jiné účely, to mnozí z nich sami přiznali a nakonec spořádaně odjeli.

Jenže do celé věci se zcela nepochopitelně vložil internetový obchodní řetězec Rohlik.cz, který dosti nepochopitelně oznámil, že přestává prodávat produkty od společnosti Rabbit CZ, jejíž majitel byl jedním z organizátorů traktorových protestů.

Šéf Rohlíku Tomáš Čupr to zveřejnil na svém Twitteru včetně vnitrofiremní komunikace, jak k tomuto rozhodnutí došlo. Z ní vyplývá, že se mu nelíbilo, jak do Prahy vjeli zemědělci na traktorech. Pořadateli se to tedy rozhodl osladit tím, že ho takzvaně “vylistuje”. Nelze si přitom nevšimnout, že se na tom firma snaží získat body u své nejsilnější cílové skupiny, kterou jsou Pražené, jimž pochopitelně traktoristé stěžovali život.

Zvláštní vysvětlení

Není možné, aby jedna skupina držela za rukojmí celou veřejnost a ohrožovala to, o co společně usilujeme. Naši zákazníci jsou pro nás vždy na prvním místě, a proto se rozhodujeme především v kontextu služeb pro ně,” vysvětlil Čupr poněkud obecně. Vůbec se přitom nezabýval tím, zda jsou požadavky zemědělců, tedy jeho dodavatelů, legitimní či nikoliv. Je třeba také dodat, že ještě mnohem větší protesty tohoto druhu uspořádali zemědělci v Německu nebo ve Francii. Nejde tu tedy o nějaký ojedinělý výstřelek.

Ovšem na sociálních sítích rozhodnutí této společnosti vzbudilo značnou vlnu nevole. Lidem se nelíbí, že se je pokouší vychovávat miliardář, jemuž Rohlík patří. Nespokojeni jsou i další zemědělci, kteří se teď logicky obávají, kdy se Čuprovi znelíbí i oni a kdy jim zničehonic pokazí byznys. Další se potom ptají, proč tento hrdina nevylistoval také zboží od Agrofertu, když jím zmiňované hodnoty porušuje i jeho koncový majitel.

Čtěte také: Provalilo se, kolik platí Babiš svým zaměstnancům. To si snad dělá legraci. Za to někdo pracuje?

Do hry se potom opět vrátily kauzy Rohlíku, který se nějakou dobu potýkal s tím, že zaměstnává načerno Ukrajince, a to ještě v rámci podivně nastaveného systému, který hraničil s vykořisťováním. Tehdy ho přitom jeho dodavatelé podrželi, i když ho mohli klidně hodit přes palubu.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek