ŽIVĚ: Poslanci pokračují v debatě o bezpečnostních hrozbách

před 1 měsíc 33

Právě teď|Zdroj:

ČTK

,

ČT24

ŽIVĚ: Schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci budou pokračovat v debatě o bezpečnostních hrozbách. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda ANO v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru, a staví se proti vládní, podle něho válečné rétorice.

Úvodní sněmovní debatu ovládli v úterý koaliční řečníci, z nichž někteří opět označili lídra ANO za bezpečnostní riziko. Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že osud Česka je Babišovi lhostejný a jeho „extremistická rétorika“ ohrožuje postavení a důvěryhodnost země. Opozice podkopává podle něho kroky koaličního kabinetu k zajištění bezpečnosti Česka.

Babiš na plénu zatím nevystoupil. Přednostního řečnického práva stejně jako další zástupci hnutí ANO zatím nevyužil. Před novináři ale odmítl, že nepodporoval Ukrajinu či zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Z opozičních lídrů dosud promluvil jen předseda SPD Tomio Okamura. Prohlásil mimo jiné, že největším bezpečnostním rizikem je podle něho snaha vlády vyvolat přímou válku s Ruskem.

Bezprostředním impulzem pro svolání schůze byl Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. E-mail se poté dostal na veřejnost.

Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. I o to se poslanci v úterý přeli. Předseda ANO tvrdí, že na Lipavského nesháněl kompromitující materiály, jak zaznívá z koalice, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve sněmovně na ministra zahraničí reagovat.

Přečtěte celý článek