Rus s měsíčním příjmem 14 tisíc rublů už není chudý, tvrdí agentura Rosstat. Čísla však nesedí

před 1 měsíc 30

Populární ruský bloger Anatolij Nesmijan, který píše pod jménem El Murid, kriticky rozebral tvrzení oficiální ruské agentury Rosstat. Ta oznámila, že pokud ruský občan vydělává více než 14 339 rublů měsíčně, což je v přepočtu asi 3600 korun, už se nachází mimo kategorii chudých. Podle blogera však není jasné, z čeho takový předpoklad vychází.

Anatolij Nesmijan zmínil, že kdysi byly přijaty „hlavní směry rozvoje“ do roku 2020, formalizované vládním nařízením, a „v nich bylo černé na bílém rusky uvedeno, že do střední třídy v Rusku patří lidé s příjmem na hlavu ve výši nejméně šesti minimálních mezd“.

Poukazuje na to, že pokud to stále platí (a jiná definice střední třídy od té doby neexistuje), čísla nesedí. „Od 1. ledna letošního roku činí minimální mzda v Rusku 19 242 rublů, to znamená, že aby člověk vstoupil do kategorie střední třídy, potřebuje příjem 115 tisíc rublů měsíčně,“ napsal bloger.

„Podle toho by bezdětná rodina měla mít kombinovaný příjem 230 tisíc rublů a rodina se dvěma dětmi 460 tisíc rublů. To je spodní hranice střední třídy… Čtrnáct tisíc rublů je nejhlubší chudoba, dokonce ani ne chudoba. Příjem pět dolarů na den, který pro Rusko vypočítala Světová banka, je pod hranicí absolutní chudoby 5,5 amerických dolarů a tato hranice byla stanovena před jedenácti lety, v roce 2011. Dnes je to nejméně osm až devět dolarů na den,“ pokračoval Nesmijan.

„Jinými slovy, Rosstat pouze upravuje čísla pro krásnou zprávu o snižování chudoby v zemi. Ve skutečnosti je tato hranice známá – stejných 115 tisíc rublů na osobu. Cokoli pod touto hranicí je chudoba a bída,“ uzavřel svůj příspěvek.

Časopis Forbes pak už v minulém roce upozornil na to, že Rusové mají nejen nízké příjmy, ale navíc ještě roste jejich zadluženost. „Dluhy Rusů na kreditních kartách vzrostly za dvě čtvrtletí – od dubna do září 2023 – o 20 procent. Centrální banka ve svém přehledu vysvětlila růst úvěrů ‚zvýšenou poptávkou obyvatelstva po půjčkách‘. Od začátku roku regulátor již čtyřikrát zpřísnil požadavky bank na poskytování nezajištěných úvěrů a kreditních karet. V říjnu se klienti bank potýkali s prudkým nárůstem odmítnutí nových úvěrů,“ přiblížil.

List Moskevský Komsomolec tento týden napsal, že dluh ruských občanů z půjček od bank stále roste a na začátku února 2024 dosahuje 33 bilionů rublů. Za poslední rok se toto číslo zvýšilo o 23,5 procenta, což představuje přibližně 6,4 bilionu rublů. Například v roce 2019 činila výše dluhu necelých 15 bilionů rublů.

„Za posledních pět let se dluhy ruského obyvatelstva vůči bankám zdvojnásobily,“ uvádějí analytici RIA Novosti. „Celkově se průměrný dluh na jednoho ekonomicky aktivního občana za rok zvýšil o 84 tisíc rublů a dosáhl úrovně 439 tisíc rublů. Tyto údaje svědčí o rostoucí finanční zátěži obyvatel země,“ objevilo se v článku.

Ruský deník Dzen dokonce napsal o hrozbě sociálních otřesů. „Zadluženost obyvatelstva u bank se stává vážným problémem a může dokonce hrozit sociálními otřesy. V řadě regionů se zadluženost Rusů u bank stala kritickou a podle odborníků by tato situace neměla zůstat bez kontroly. V mnoha případech se bankovní úvěry staly pro občany způsobem, jak ‚pokrýt‘ své předchozí dluhy.“

Kromě občanů se zadlužuje schodkovým rozpočtem i samotný stát, přičemž schodek roste víc, než se čekalo. V lednu a únoru letošního roku dosáhl 1,474 bilionu rublů, což představuje 0,8 procenta HDP. Plánovaná částka na celý rok 2024 je 1,6 bilionu rublů. Ministerstvo vysvětluje zrychlený růst rozpočtových výdajů zálohovým financováním vládních zakázek.

Přečtěte celý článek