Ruská jaderná zbraň ve vesmíru? Co víme o tajemné hrozbě, co si lze domyslet a co nedává smysl vůbec

před 2 měsíce 66

Rusové se prý chystají jadernou zbraní zaútočit ve vesmíru na americké družice. Není jasné, jak spolehlivá informace to je, každopádně se stala předmětem velmi vzrušené diskuze ve Spojených státech i jinde ve světě. Dá se k tomu říci něco určitějšího?

Kde se vzala informace o takové zbrani?

S informací přišel 14. února 2024 Mike Turner, člen Sněmovny reprezentantů (republikán z Ohia), který zastává významnou funkci předsedy výboru pro dozor nad tajnými službami (House Intelligence Committee). Řekl, že jeho výbor dal k dispozici všem členům Kongresu „informaci o závažné hrozbě pro národní bezpečnost“, a vyzval prezidenta Bidena, aby všechny informace o této hrozbě odtajnil a umožnil tak veřejnou diskuzi. Některá americká média s odkazem na zákulisní informace pak upřesnila, že hrozba má spočívat v nové ruské „vesmírné jaderné zbrani zacílené na americké družice“.

Ruská strana ústy Putinova mluvčího Dmitrije Peskova okamžitě popřela, že by na takové informaci něco bylo: Peskov prohlásil, že jde o manipulaci, která má ospravedlnit další vojenskou pomoc Ukrajině a její financování. (Další podporu Ukrajiny téhož dne schválil americký Senát, k projednávání ve Sněmovně reprezentantů teprve dojde a vyhlídky na souhlas tam zatím nejsou valné. Jde o Bidenův návrh a není pravděpodobné, že by ho Turner jako republikán chtěl případnou manipulací podpořit.)

Nic víc není známo. Neurčitost popisu dává prostor k mnoha dohadům včetně toho, zda je taková hrozba vůbec reálná. K dohadům bez faktů nemá smysl přidávat další. Co se naproti tomu udělat dá, je popsat možnosti a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek