Ruská propaganda šíří falešnou nahrávku s Navalného matkou, kde údajně nadává vdově Juliji

před 2 měsíce 95

Na sociálních sítích se začala šířit falešná zvuková nahrávka jménem Ljudmily Navalné, matky politika Alexeje Navalného, který zemřel 16. února v kolonii Polární vlk. Upozornil na ni Ilja Ber, zakladatel a šéfredaktor projektu ověřování faktů „Ověřeno“. Zprávu přinesl web Meduza.io.

Nahrávka začíná větou: „Drahá Julijo Borisovno Abrosimovová, nyní vás chci oslovit,“ a končí slovy: „Pohrdám vámi a zakazuji vám spekulovat se jménem svého syna, svého dítěte.“

Ilja Ber se domnívá, že zvukový záznam byl vytvořen pomocí neuronové sítě. „Hlas se přitom velmi vzdáleně podobá hlasu Ljudmily Navalné, protože neuronovou síť nebylo na čem trénovat,“ poznamenal Ber. Podle jeho názoru byla falešná zvuková nahrávka vytvořena na základě videa, v němž Navalná žádá ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jí vydal tělo jejího mrtvého syna.

První publikace s falešnou zvukovou nahrávkou se objevily 22. února ráno. Jak píše Ber, v 8:29 moskevského času nahrávku zveřejnil kanál Telegramu Signál, který má sledovanost 500 tisíc lidí. (Nezaměňovat s kanálem Telegramu s mailing listem Signál, připomíná server Meduza.io.) Nahrávku si na kanálu vyslechlo více než 165 tisíc uživatelů.

Ljudmila a Julija Navalné se k výskytu falešného dokumentu zatím nevyjádřily.

Ruské úřady daly matce zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného ultimátum: buď svolí k tajnému pohřbu svého syna bez účasti veřejnosti, anebo bude Navalnyj pochován ve vězení, kde před týdnem zemřel. V pátek o tom informovala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Ljudmila Navalná ultimátum podle ní odmítla.

Přečtěte celý článek