Ruská protiofenzíva může začít v květnu. Cílem bude nejspíš Charkov, prohlásil Jermak

před 4 týdny 26

Rusko by mohlo zahájit novou protiofenzívu koncem května nebo začátkem června, pravděpodobně zaměřenou na Charkov, prohlásil vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Dohoda s Moskvou je nyní podle něj absolutně nemožná, protože Rusové chtějí kapitulaci Ukrajiny a k tomu, jak řekl, nikdy nedojde.

Vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak v rozhovoru pro server Politico uvedl, že by ruská protiofenzíva mohla začít koncem května nebo na začátku června a že cílem bude pravděpodobně Charkov, druhé největší ukrajinské město ležící na severovýchodě. Lidé podle něj ovšem stále věří ve vítězství.

Jermak, který vedl ukrajinský vyjednávací tým s Rusy na začátku války, také řekl, že dohoda s Moskvou je nyní naprosto nemožná. „Rusové nemají zájem o žádná jednání. Chtějí kapitulaci Ukrajiny. Ale to se nikdy nestane — my všichni, kdo jsme na Ukrajině, nepřijmeme žádný kompromis ohledně naší nezávislosti, naší územní celistvosti, naší svobody,“ uvedl s tím, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude nikdy souhlasit s ničím, jako jsou Minské dohody nebo zmrazený konflikt. „Ne, tím jsem si jistý,“ dodal.

Kyjev podle něj ví, že ruský diktátor Vladimir Putin připravuje novou vlnu mobilizace a ukrajinské síly musí být na nové útoky připraveny. V souvislosti s tím řekl, že Ukrajina se blíží ke kritickému bodu vzhledem k pozastavení americké pomoci, přičemž doufá, že pomoc hlasováním v Kongresu projde, protože ukrajinské síly nadále čelí kritickému nedostatku munice na frontě. „Nevěřím, že někdo, kdo zastupuje stranu Ronalda Reagana, opustí Ukrajinu,“ řekl s tím, že je potřeba nadále podporovat ukrajinské bojovníky, protože diktátoři se nikdy dobrovolně nezastaví, a tak musí být zastaveni.

Zároveň tedy apeloval na západní spojence, že Ukrajina potřebuje další systémy protivzdušné obrany, protože bez nich není možné ukrajinská města bránit. „Musíme 100krát vysvětlovat, co potřebujeme, ale nemá smysl tady jen tak sedět a stěžovat si,“ řekl a dodal, že Ukrajina je vděčná za veškerou podporu, které se jí dostává, ale stejně jako Zelenskyj a jeho ministři požaduje více, a to zejména více 155mm dělostřeleckých granátů, drony, systémy elektronického boje a především další Patrioty.

V rozhovoru mluvil o Ukrajincích a jejich morálce. „Lidé mohou říkat, že jsou unavení, ale když se jich zeptáte, zda chtějí udělat kompromis s Ruskem, jsou důrazní a řeknou ne,“ řekl. „A skutečnost, že lidé zůstávají na Ukrajině se svými rodinami, potvrzuje, že nálada lidí je obecně stále silná,“ pokračoval.

Rusko v poslední době útoky na Charkov zintenzivnilo, přičemž je Ukrajinská vojenská rozvědka označila za součást ruské psychologické operace a dodala, že neexistují žádné náznaky, že by Moskva připravovala nové útočné formace k provedení ofenzívy. Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyi také řekl, že jakýkoli pokus Ruska o brzké převzetí kontroly nad Charkovem může být „fatální“.

Přečtěte celý článek