Rusko chce před ofenzivou paralyzovat železniční síť, řekl AFP ukrajinský zdroj

před 1 týden 26

foto Ilustrační foto - Dělníci odstraňují škody, které napáchal na železnici ruský raketový útok v ukrajinském Charkově, 14. května 2023.

Kyjev - Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

"Jsou to klasická opatření před ofenzivou," uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Železniční infrastruktura hraje na Ukrajině zásadní roli nejen pro civilní dopravu, ale i pro průmysl a armádu. Země na začátku ruské invaze z února 2022 zastavila letecký provoz kvůli obavám z útoků. I železniční síť se ale v posledních více než dvou letech stala terčem ruských úderů, jako tomu bylo například předloni v dubnu ve východoukrajinském Kramatorsku. Ruská armáda tehdy zasáhla nádraží plné lidí prchajících před boji na západ země. Podle ukrajinských úřadů zahynulo přes 50 osob, převážně civilistů.

V posledních týdnech však Ukrajina zaznamenala narůst útoků přímo na železniční infrastrukturu, píše AFP. Ve čtvrtek při útoku na železniční areál v Udačne nedaleko Pokrovsku zahynuli tři zaměstnanci železniční společnosti Ukrzaliznycja. Deset civilistů ve stejný den zranil ruský útok na železniční stanici ve městě Balaklija v Charkovské oblasti a infrastrukturu poškodil útok ve městě Smila v Čerkaské oblasti v centrální části země.

"U města Udačne jsme zasáhli vlak se západními zbraněmi a vojenským vybavením," uvedlo dnes v prohlášení ruské ministerstvo obrany, podle kterého jeho vojáci útočili i na "vojáky a vybavení" v Balaklije. O dalších podrobnostech se nezmínilo, Kyjev tvrzení ruských úřadů nekomentoval.

Rusko od letošního března také zesílilo útoky zaměřené na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Moskva podle Kyjeva připravuje novou značnou ofenzivu, a to v době, kdy Spojené státy po měsících odkladů způsobených vnitropolitickými spory schválily nový miliardový balík vojenské pomoci Ukrajině.

Přečtěte celý článek