Rusko hlásí odražení vzdušných úderů, včetně likvidace dronů u Engelsu

před 1 měsíc 40

foto Kouř stoupající nad místem výbuchu - ilustrační foto.

Moskva/Kyjev - Rusko i Ukrajina hlásí odražení vzdušných úderů na své území v noci na dnešek. Napsala to agentura Reuters, která zároveň upozorňuje, že zesílené ostřelování příhraničních oblastí přimělo úřady obou zemí k evakuaci některých tamních civilistů. Ruské úřady mimo jiné informují o sestřelení dronů, které podle nich zaútočily na město Engels v Saratovské oblasti, kde se podle médií nachází základna ruských strategických bombardérů, jež odpalují střely na Ukrajinu.

"Podle předběžných informací pád trosek nezpůsobil žádné oběti ani škody na infrastruktuře," uvedl na platformě Telegram gubernátor Saratovské oblasti Roman Busargin. Ruské ministerstvo obrany podle serveru Meduza mezitím ohlásilo likvidaci čtyř bezpilotních letounů nad Saratovskou oblastí. Obyvatelé Engelsu podle ruskojazyčného webu stanice BBC informovali na sociálních sítích o zvuku explozí ve městě.

Ukrajinský zpravodajský web RBK-Ukrajina s odvoláním na své zdroje píše, že za útokem na Engels stojí ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Důsledky úderu se nyní objasňují, podotkl portál. Oficiálně se Kyjev k těmto informacím nevyjádřil. U města Engels se nachází letecká základna Engels 2, kde mají ruské vzdušné síly umístěné strategické bombardéry. Terčem dronových útoků se stala už ke konci roku 2022, podotkla BBC.

Kromě toho ruské úřady podle Reuters hlásily, že protivzdušná obrana zničila ukrajinské střely a bezpilotní letouny nad Belgorodskou, Kurskou a Voroněžskou oblastí, které sousedí s Ukrajinou. Při žádném z útoků nebyly hlášeny oběti ani větší škody, píše agentura.

V případě Ukrajiny uvádí, že intenzivní ruské bombardování příhraniční Sumské oblasti přimělo úřady k evakuaci civilistů z některých míst. "Od začátku měsíce shodilo ruské letectvo na obce Sumské oblasti už téměř 200 řízených bomb," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který Rusko obvinil, že útočí na civilní infrastrukturu.

V uplynulém týdnu bylo z ohrožených oblastí evakuováno asi 200 lidí, uvedli ukrajinští místní představitelé. Gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v úterý informoval o plánované evakuaci asi 9000 dětí z některých částí regionu kvůli ukrajinskému ostřelování.

Přečtěte celý článek