Rusko, Írán a Čína chtějí zničit demokracii. Proto pomáháme Ukrajině a zvýšíme výdaje na obranu, prohlásil britský premiér

před 1 týden 37

Britský premiér Rishi Sunak na návštěvě Polska oznámil, že nový balíček pomoci Spojeného království pro Ukrajinu bude zahrnovat miliony kusů munice, stovky kusů vybavení a také rakety Storm Shadow s dlouhým doletem. Kromě toho hovořil i o nebezpečí, které pro svět představuje osa zla Ruska, Číny a Íránu. Kvůli uhájení demokracie tak Velká Británie nejen pomáhá Ukrajině, ale také zvýší své výdaje na obranu.

„Dáváme Ukrajině navíc půl miliardy liber, čímž se letos zvýší podpora již na tři miliardy liber. Poskytujeme jim rekordní balíček pomoci,“ prohlásil britský premiér ve Varšavě na společném brífingu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Oznámený balíček bude kromě jiného zahrnovat i čtyři miliony kusů munice, 60 člunů pro provádění útoků na vodě, zařízení protivzdušné obrany a také další várku přesných střel dlouhého doletu Storm Shadow.

„Bude to znamenat i historický závazek zvýšit financování obrany na 2,5 % HDP. Kromě našich dlouhodobých bezpečnostních záruk dnes poskytujeme i dlouhodobé záruky financování. Alespoň současná úroveň vojenské podpory Ukrajiny pro každý další rok, kdy je to potřeba. Je to nejdlouhodobější závazek jakéhokoli státu,“ prohlásil Rishi Sunak.

Velká Británie tak má zvýšit výdaje na obranu minimálně na zmíněná 2,5 % HDP do roku 2030. Financování tak vzroste z 64,6 miliardy liber v roce 2024 na 78,2 miliardy liber v roce 2028 a poté poskočí až na 87 miliard liber na přelomu let 2030/31.

„Osa autokratických států jako Rusko, Írán a Čína stále více spolupracuje na podkopání demokracií a přetvoření světového řádu. Také hodně investují do svých vlastních armád a kybernetických schopností a do nízkonákladových technologií, jako jsou například útočné bezpilotní letouny Šáhed,“ popsal hrozbu pro svět britský premiér.

Zmíněné státy podle jeho slov představují přímou hrozbu pro životy a živobytí lidí „ve Spojeném království, stejně jako v celé Evropě a širším světě“, a je proto nutné podniknout „další opatření k odvrácení těchto rostoucích hrozeb“ právě teď. Svět je podle slov Rishiho Sunaka „nebezpečnější místo“, ale hrozby od Ruska nejsou ničím novým. „Jen přišly v novém tempu a intenzitě. Proto je důležité, abychom tuto investici provedli a provedli ji nyní,“ poznamenal Sunak.

Přečtěte celý článek