Skvěle se hodí i na území Ukrajiny a Ruska: pokročilá bojová inženýrská vozidla Castor ze Španělska zajistí cestu skoro všude

před 1 měsíc 54

Když se nepřítel stáhne do opevněných pozic za minové pole a ve špatném terénu, je obtížné ho odtamtud dostat. Ale vozidla jako Castor si s tím umí poradit.

Zkušenosti ukazují, že je pro vojáky v současnosti velice obtížné útočit na opevněné pozice nepřítele vybavené různými překážkami a minovými poli. K jejich překonání mají proto armády speciální stroje, ačkoliv mohou vykonávat i další řadu úkolů, tedy nejenom ty bojové, a obvykle patří do ženijních jednotek. Jedním z takových moderních vozidel je VCZAP Castor určený pro španělskou armádu, a označovaný je i jako obrněné inženýrské vozidlo.

Castor vznikl na platformě ASCOD

Španělská armáda je vyzbrojena moderním bojovým vozidlem Pizarro, což je tamní modifikace vozidla ASCOD. Osazeno je kanonem ráže 30 mm a kulometem, a kromě 3členné osádky se do něj vejde 8 členů výsadku. Dle MlitaryToday dokáže plnit různé úlohy, přičemž ho Španělsko provozuje v počtu 293 ks. Ale např. s minovými poli či protitankovými překážkami by mělo i toto moderní BVP problém, takže vzniklo na jeho základě vozidlo Castor.

Spanish Army receives Castor advanced combat vehicles https://t.co/4RDyOep6W7 via @Defence Blog

— Tiojorge (@Tiojorge1970) March 9, 2024

Vozidla Castor jsou určeno pro španělské ženijní jednotky a celkem by jich mělo dle Defence-Blog být 36, tedy včetně jednoho prototypu. Vojáci je používají třeba k vyrovnávání či vyplňování příkopů, ale také k odstraňování překážek. Stejně tak mohou pomáhat při přechodu přes řeku a lze na ně namontovat radlici buldozeru, pluh, válec nebo systém značení průlomů, a také systém odpalování těžkých odminovacích hadic MICLIC. Skvěle se tak hodí třeba do terénu na Ukrajině a v Rusku, který je mj. plný říčních toků a nezpevněných cest.

Osádka je docela slušně chráněna

Castor poslouží jako náhrada za armádní M-113 VCZ a jeho výhodou je například mnohem větší odolnost než u starších vozidel, což je velmi důležité. ArmyRecognition potom dodává, že podobný typ vozidla dostali ženisté po 50 letech. Míra ochrany bude přitom záviset na tom, jaký typ pancéřování bude na vozidlo namontován, a podle toho může mít hmotnost od 30 do 35 tun. Lze předpokládat, že minimálně v přední části by mělo být schopné odolat projektilům ráže 30 milimetrů a mít dobrou odolnost proti minám.

Vozidlo není určeno k boji, i když se může při plnění misí velice často v bojové zóně ocitnout. Na svou obranu pak může osádka použít dálkově ovládanou věž Mini Samson vyzbrojenou těžkým kulometem ráže 12,7 milimetrů, který je schopný přesné střelby i za pohybu. Vozidlo také disponuje systémem získávání cílů za každého počasí, který lze ovládat z vozidla, a jeho součástí je i termokamera pro použití při špatné viditelnosti.

Vozidlo VCZAP Castor

V jakých situacích byste vozidlo Castor nasadili?

Přečtěte celý článek