Rusko podniklo útok na energetickou infrastrukturu na Ukrajině

před 3 týdny 34

foto Ilustrační foto - Požár hasičského vozu po útoku ruského dronu na obytnou čtvrť v ukrajinském Charkově 4. dubna 2024.

Kyjev - Rusko v noci na dnešek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech ukrajinských oblastech. Informoval o tom ministr energetiky Ukrajiny Herman Halučšenko. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky, informovala polská armáda.

Podle Haluščenka ruské údery mířily na energetickou infrastrukturu v Charkovské, Záporožské, Lvovské a Kyjevské oblasti. "Energetici už pracují na odstraňování následků," řekl podle telegramového kanálu RBK Ukrajina.

Firma DTEK informovala, že řídící části jejích dvou elektráren jsou vážně poškozeny.

V Kyjevské oblasti je poškozený blíže neurčený objekt kritické infrastruktury, který začal hořet. Informace o možných obětech nejsou k dispozici, uvedly tamní úřady.

Rusko na Ukrajinu útočilo ze strategických bombardérů, ukrajinské letectvo opakovaně varovalo před příletem hypersonických balistických raket Kinžal a cíle v napadené zemi se snažilo zasáhnout pomocí 40 dronů typu Šáhed. Ukrajinská protivzdušná obrana 37 bezpilotních letounů zničila.

Nejméně deset zásahů kritické infrastruktury v Charkovské oblasti nad ránem oznámil šéf správy oblasti Oleh Syněhubov. Později zástupce šéfa prezidentské kanceláře Oleksyj Kuleba uvedl, že v tomto regionu na severovýchodě Ukrajiny je bez dodávek elektřiny více než 200.000 odběratelů.

V Oděské oblasti trosky kvůli dopadu trosek sestřeleného dronu vznikl požár na pozemku energetického objektu. Výbuchy byly hlášeny s Černihivské a Ivano-Frankivské oblasti a na město Stryj ve Lvoské oblasti Rusové zaútočili raketami.

Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly nad Polskem polské a spojenecké stíhačky. "Byly aktivovány všechny postupy s cílem zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru," uvedlo vedení polské armády s tím, že situaci průběžně sleduje. Zároveň na sociální síti X varovalo obyvatele před "zvýšenou hladinou hluku zejména v jihovýchodní části země".

Přečtěte celý článek