Rusko připravuje speciální operaci proti Ukrajině. Chce ji diskreditovat a spojit s operacemi v Africe

před 2 týdny 34

Rusko připravuje provokaci proti Ukrajině. Údajně má souviset s nelegálním obchodováním se západními zbraněmi v Africe. Na komunikační platformě Telegram o tom informovalo Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany Ukrajiny. Podle varšavského Centra východních studií má Rusko v Africe významné zastoupení, které původně vedli žoldnéři Wagnerovy skupiny, nyní se ale nazývá Africký sbor a je vytvořeno ruským ministerstvem obrany.

Rusko plánuje provokaci na pozadí oslabování svých pozic a zástupných sil na africkém kontinentu. Podle rozvědky ukrajinského ministerstva obrany připravují ruské zpravodajské služby informační speciální operaci namířenou proti Ukrajině. „Zejména se Kreml pokusí obvinit ukrajinské speciální síly z údajného použití zbraní zahraničního původu během bojových operací v Súdánu,“ tvrdí.

„Za tímto účelem ruští propagandisté údajně plánují zveřejnit ve sdělovacích prostředcích, zejména v libyjských médiích, texty a vymyšlené fotografie trofejních zbraní amerického původu, které dříve ukořistili žoldáci Soukromé vojenské společnosti Wagner během války na Ukrajině,“ dodávají ukrajinští zpravodajci. Potřebné fotografie údajně vznikly v Bělorusku.

Cílem má být diskreditace Ukrajiny a partnerů, jakož i obvinění západních spojenců z nekontrolovaného oběhu zbraní, do něhož je zapojena Ukrajina. „Kreml se také bude snažit zdůraznit, že elitní ukrajinské speciální jednotky jsou zapojeny do bojových operací v Africe v době, kdy Rusko vede genocidní válku na samotné Ukrajině,“ popsalo ve zprávě Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany Ukrajiny.

Ta zároveň zdůraznila, že Ukrajina a její obranné síly nadále jednají výhradně v rámci mezinárodního práva a Charty OSN, s respektem ke svrchovanosti všech zemí a nemají nic společného s jakýmikoli nezákonnými akcemi souvisejícími s nezákonným obchodem se zbraněmi.

Ruské zastoupení v Africe

Podle zprávy varšavského Centra východních studií má Rusko v Africe významné zastoupení, které původně vedli žoldnéři Wagnerovy skupiny, nyní se ale nazývá Africký sbor a je vytvořeno ruským ministerstvem obrany. Rusové jsou údajně přítomni v celé africké oblasti Sahelu, v Burkině Faso a také v Libyi.

Ukrajinské speciální služby ale toto ruské zastoupení na kontinentu pronásledují. Webu POLITICO to řekl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Kyjev tvrdí, že podobné akce proti Rusku v zahraničí jsou „v rámci mezinárodního práva“.

„Ukrajinská rozvědka musí být přítomna všude tam, kde je třeba zničit nepřítele, který vede proti Ukrajině válku v plném rozsahu. Jsme přítomni všude tam, kde je možné oslabit zájmy Ruska,“ řekl Jusov bruselskému webu. „Co se týče Súdánu… to nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit,“ dodal.

Reagoval tak na video, které zveřejnil ukrajinský web Kyiv Post začátkem února. To ukazuje, jak příslušníci ukrajinských speciálních sil vyslýchají zajaté žoldáky Wagnerovy skupiny právě v Súdánu.

Toto ruské zastoupení na africkém kontinentu podle ukrajinské rozvědky pokračuje v činnosti a zapojení do nezákonných aktivit a podpory místních teroristických skupin. „Vše, co Ukrajina dělá, se děje v rámci mezinárodního práva a ve spolupráci s místními vládami a našimi mezinárodními partnery,“ dodal Jusov.

Ukrajinské speciální služby se aktivně podílejí na nekonvenční válce a zasahují Rusko tam, kde to nejvíce bolí, řekl v neděli šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny Vasyl Maljuk. Už v září americká televize CNN uvedla, že ukrajinská vojenská rozvědka pravděpodobně stojí za údery na wagnerovci podporované síly v Súdánu, které v dubnu 2023 zahájily státní převrat.

Přečtěte celý článek