Rusko udělá vše pro to, aby opět proniklo do Bulharska, varoval expremiér Dankov

před 3 týdny 28

Odcházející bulharský premiér Nikolaj Denkov strávil svůj mandát snahou zbavit se v Bulharsku ruského vlivu a nepochybuje o tom, že s novou administrativou nyní Moskva zdvojnásobí své úsilí, aby svůj vliv znovu získala. Píše o tom vlivný server Politico.

„Po celá ta léta jsme viděli ruský vliv. Nikdy nezmizel,“ řekl Nikolaj Denkov. „Samozřejmě, že se v posledních dvou letech po začátku války velmi zintenzivnil. Rusko udělá vše pro to, aby znovu získalo svůj silný vliv v Bulharsku,“ varoval.

Denkov, který ze své funkce odstoupil, uvedl, že jeho prozápadní a proukrajinské vládě se podařilo snížit energetickou závislost Bulharska na Rusku. Zároveň deportovala více než 80 tajných agentů vydávajících se za diplomaty a v rámci boje s ruskými dezinformacemi zavedla program ověřování faktů pro celostátní média.

Nestabilita jako výhoda pro Kreml

Jeho koaliční administrativa se ovšem stala obětí vnitřních bojů a následná nestabilita bude pravděpodobně hrát do karet kádru bulharských politiků a úředníků, kteří se Kremlu dlouhodobě osvědčují. Dankov tedy očekává, že ruské dezinformace budou mít v červnových volbách silnou pozici stejně jako tomu bylo v minulosti. „Způsob, jak s tím bojovat, je poskytnout fakta a interpretovat je na základě logických argumentů, nikoli na základě manipulace a dezinformací,“ řekl.

Bulharsko podporuje Ukrajinu od začátku ruské invaze v únoru roku 2022, poskytuje technickou pomoc a munici sovětského standardu, a to navzdory pokusům proruských sil ve vládě, včetně prezidenta Rumena Radeva, ji zablokovat. Dankov zdůraznil, že vstup do Evropské unie a NATO byl pro Bulharsko tou nejpozitivnější událostí v nedávné historii.

„Bylo pro nás nesmírně důležité být součástí těchto dvou společenství, abychom měli jasný politický program. Neváháme, kam patříme,“ dodal s tím, že země svou proukrajinskou linii nezmění.

Volilo se šestkrát během tří let

Bulharsko stojí před šestými parlamentními volbami za poslední tři roky a vrací se tak do období silné politické nestability. Poté, co na konci března selhal třetí pokus o sestavení vlády, musí prezident Rumen Radev jmenovat prozatímního předsedu vlády, který dovede zemi k předčasným volbám. Možným termínem hlasování je 9. červen, kdy se konají volby do Evropského parlamentu.

Denkovu funkci měla převzít bývalá komisařka EU pro inovace a místopředsedkyně vlády Mariya Gabrielová, která zastupuje středopravou stranu GERB. Neshody ohledně složení ministrů však jednání zhroutily. Denkov, který vedl zemi v rámci reformní protikorupční aliance Pokračujeme ve změně a Demokratické Bulharsko, řekl, že je ze selháním předání moci zklamaný.

Přečtěte celý článek