Ruský generál chce Evropu zasypat atomovkami a pobít pětinu Rusů. Putin ho jmenoval do nové funkce

před 2 týdny 36

Vážnou konkurenci v úřadu patrně získal předseda Rady Bezpečnosti Ruské federace, bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Do její vědecké rady byl totiž nově jmenován vysloužilý generál, poslanec Státní dumy Andrej Guruljov. Podobně jako v případě svého šéfa, je i on důvodně podezřelý ze značné náklonnosti k vodce a svému šéfovi konkuruje i co do kontroverznosti některých svých výroků. Některá média doporučují číst jeho myšlenky pouze s ochrannou alobalovou čepičkou na hlavě.

Do Vědecké rady Rady bezpečnosti Ruské federace, které předsedá ruský exprezident Dmitrij Medveděv byl nově jmenován poslanec ruské Státní dumy, vysloužilý ruský generálporučík Andrej Guruljov, píše investigativní web The Insider. Odvolává se na dekret č. 225 z 11. dubna letošního roku, podepsaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem.4

Guruljov je veterán tzv. Druhé čečenské války i války v Sýrii a proslul celou sérií zcela neuvěřitelných výroků, z nichž některé podle výše zmíněného zdroje pronášel v krajně povzneseném stavu vzbuzujícím podezření na silnou opilost. To má ostatně společné i se svým bývalým prezidentem a nynějším šéfem Dmitrijem Medveděvem.

O některých výrocích ruského generála ostatně již deník FORUM 24 informoval. To, když například Guruljov veřejně vyzval k likvidaci 20 procent Rusů, kteří nepodporují prezidenta Putina, k vytvoření biologické zbraně, jež bude účinkovat pouze na Anglosasy, případně, když hovořil o tom, že upalovat Ukrajince zaživa je normální a křesťansky správné.

Ruský nezávislý deník Novaja Gazeta, již dříve sestavil reprezentativní přehled výroků tohoto generála, ovšem upozornil, že je bezpečnější číst je s ochrannou vrstvu alobalu na hlavě. S tímto doporučením pro své čtenáře posléze publikoval rovněž Guruljovova slova o tom, že by se Rusko mělo poučit od Běloruska, pokud jde o mimosoudní popravy záškodníků přímo na místě přečinu, že by mělo zavést speciální ministerstvo pro vzdělávání, dezinformace a propagandu, jako mělo i nacistické Německo, anebo, že Británie by měla být vybombardována jadernými zbraněmi, aby se zlomil kolektivní odpor Západu k ruské invazi na Ukrajinu.

Taktickou jadernou zbraň navrhoval ostatně bývalý ruský generál nasadit rovněž během ukrajinské protiofenzivy u Robotyne v Záporožské oblasti, kde by podle něj „do základu zničila útočnou skupinu nepřítele“.

Guruljov není jediným ruským generálem, jehož představy o světě i o problémech, které přináší, jsou poněkud atypické. Připomeňme případ generálporučíka Igora Kirilova, který po zničení Kachovské přehradní nádrže na Ukrajině varoval, že by na vzniklém povodňovém území mohli Ukrajinci shazovat z dronů na ruské vojáky komáry nakažené západonilskou horečkou, a tím snižovat jejich bojeschopnost.

Přečtěte celý článek