Ruský ministr odkryl karty. Děsí ho příjezd americké pomoci

před 1 týden 26

Vystupňování útoků proti obranným pozicím na Donbasu a snahy rozvrátit ukrajinskou vojenskou logistiku a energetiku, si všímají američtí analytici z Institutu pro studium války. Citují nedávné vystoupení ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, který popsal situaci na Ukrajině z ruského pohledu.

Ruský ministr obrany Šojgu přednesl zprávu o výsledcích ruské armády na Ukrajině a její reakci na to, co Rusové vnímají jako vzrůstající bezpečnostní tlak Západu na svou zemi. Okomentoval přitom především postup bojů na východě Ukrajiny, kde se ruští okupanti intenzivně už několik měsíců snaží prorazit ukrajinské linie.

Šojgu prohlásil, že Rusko obsadilo Bohdanivku na severovýchod od Časiv Jaru, Pervomajske, jihozápadně od Avdijivky a Novomychajlivku, jihozápadně od Doněcku. Analytici ISW však dosud nemají k dispozici jasné potvrzení těchto úspěchů. Podle českých komentátorů z Válka online například na západním okraji Bohdanivky nadále probíhají boje, což ukazuje, že se ruské tvrzení o tom, že mají obec pod kontrolou nezakládá na pravdě. Naopak v případě Novomychajlivky je podle nich zřejmé, že obránci se stáhli a Rusové ji kontrolují.

Jak konstatují Američané, Šojgu se pravděpodobně snaží vylíčit různé probíhající ruské ofenzivní operace na východní Ukrajině jako srovnatelně úspěšné, přestože Rusové v nich zatím dosahují jen omezených a nejednoznačných taktických výsledků.

Ohnisko bojů na Donbasu

Analytici nicméně připouštějí, že Rusko se patrně bude snažit nadále zintenzivnit probíhající ofenzivu, protože chce využít nedostatku válečného materiálu na straně Ukrajinců, a to dříve než dorazí očekávaná americká vojenská pomoc. Rusové tak pravděpodobně budou nadále snažit tlačit zejména u Časiv Jaru, západně od Avdijivky, kde budou patrně i nadále probíhat rozsáhlejší vojenské operace, než v jiných oblastech fronty, dodávají analytici.

Šojgu chce rovněž ničit skladová a logistická zařízení, určená pro západní zbraňové dodávky. Vzdušné údery mají mířit na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a využívat omezených možností ukrajinské protivzdušné obrany ve snaze poškozovat ukrajinské energetické rozvody a způsobit dlouhodobé škody jak ukrajinské schopnosti vést válku, tak veřejné morálce. Lze očekávat i to, že pozornost ruské armády se nyní přesune k ničení dopravní infrastruktury, čímž bude doufat v oslabení ukrajinské schopnosti distribuovat lidskou sílu a vojenský materiál do nejdůležitějších sektorů fronty.

Donuceni k obraně

Rusové podle amerických analytiků nadále pokračují v líčení Západu jakožto konstantního agresora a své země jako pasivní oběti, která se musí bránit proti vnějším útokům. Řeší zejména rozhodnutí Švédska a Finska stát se členy NATO, což je údajně „nutí“ posílit severní křídlo obrany, a to zejména v Karélii, na hranicích s Finskem.

Probíhající ruské vojenské reformy a rozšiřování vojsk mají být podle analytiků přípravou na budoucí konvenční vojenských konflikt s NATO, který Rusové ospravedlňují tak, že jde o pasivní reakci. Jde podle nich o informační operaci, jež má ve skutečnosti odradit západní země od zvyšování svých zbrojních kapacit.

Přečtěte celý článek