Ruský opozičník Alexej Navalnyj je po smrti, oznámila vězeňská služba

před 2 měsíce 65

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na vězeňskou službu, podle které se příčina smrti zjišťuje. Kritik Kremlu, kterému bylo 47 let, zemřel nedlouho před březnovými prezidentskými volbami, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

Moskva 12:30 16. 2. 2024(Aktualizováno: 12:37 16. 2. 2024)

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, kam ho úřady přesunuly na konci prosince | Zdroj: Reuters

Opoziční politik Alexej Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit.

Navalnyj byl otráven nervově paralytickým jeden ze skupiny látek novičok v roce 2020. Poté, co se z otravy v Německu vyléčil, vrátil se v polovině ledna 2021 do své vlasti. Krátce na to byl zadržen a uvězněn.

Russian authorities publish a confession that they killed Alexey Navalny in prison.

We do not have any way to confirm it or to prove this isn’t true.

Navalny’s lawyer is on the way to Harp.

— Leonid Volkov (@leonidvolkov) February 16, 2024

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj byl od té doby za mřížemi – letos už třetím rokem. Stěžoval si na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítal s tím, že se jeho uvržením do vězení moskevský režim pouze snažil zbavit nepohodlného kritika.

Na konci prosince informoval jeho právník, že byl Navalnyj přesunutý do trestanecké kolonie v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři. Za důvod Navalného přesunu považovali jeho spolupracovníci blížící se prezidentské volby v Rusku, v nichž se současná hlava státu Vladimir Putin bude ucházet o znovuzvolení.

„Kreml nechtěl, aby Alexej v této době vydával nějaká prohlášení. Proto jsem si jistá, že Putin dal příkaz, aby byl Alexej někam převezen,“ řekla v polovině prosince jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

Alexej Navalnyj podle ruské vězeňské služby zemřel na samotce. Bylo mu 47 let.

— Ondrej Soukup (@ondrasoukup) February 16, 2024

pik, ČTK

Přečtěte celý článek