Talíř: V ostré debatě o manželství pro všechny chybí respekt. Lidovci čelí generační výzvě

před 1 měsíc 43

Mladý člen lidovců návrh novely občanského zákoníku, s nímž přišel poslanec z jejich řad Jiří Navrátil, vítá. Ohledně uznání manželství pro všechny je však Talíř zdrženlivější. „Jsem pro narovnání práv, byl to správný krok. Poctivě však dodávám, že manželství pro mě znamená svazek muže a ženy,“ zdůraznil s tím, že různé pohledy na tuto problematiku vítá a je otevřen diskuzím.

ČTĚTE TAKÉ: Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska, říká kandidát Spolu Talíř

V debatě o tématu ho mrzí především absence respektu. „Místo něj přilétají zprava i zleva nejrůznější nálepky. Převážit by měly spíše argumenty a vzájemné porozumění,“ prohlásil Talíř v rozhovoru.

I když se v závěru února hlasovalo ve Sněmovně o manželství pro všechny bez rozdílu, přijata nakonec byla předloha podle pozměňovacího návrhu Navrátila a poslankyně Heleny Válkové (ANO). Navrátil již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že straně jde především o zrušení názvu registrované partnerství, které podle něj evokovalo třeba registr aut či příslušnost sportovců ke klubu.

„Jako významné slovo nám připadá partnerství. Je třeba také napravit chyby vzniklé za 17 let,“ vysvětlil v červenci 2023 Navrátil, čímž odkazoval na zastaralou legislativu. Ohledně manželství tehdy uvedl, že se jedná o „hodnotu, kterou chceme historicky zastávat“.

K původnímu návrhu ohledně manželství bez rozdílu se převážná většina lidovců postavila právě v tomto duchu a vyjádřila podporu pozměňovacímu návrhu, jehož součástí bylo právě zavedení partnerství. Z 23 zákonodárců byli pro původní novelu pouze tři, a to Tom Philipp, David Šimek a Marie Jílková, zbytek se zdržel či omluvil, vyplývá z dat o hlasování.

Revoluční mládí lidovců?

Talíř mimo jiné zmínil i odlišná názorová hlediska různých generací napříč stranou. „Je to přirozené. U nás by to mohlo být například téma zelené politiky. Některé vnitrostranické debaty jsou velmi dynamické. KDU-ČSL má za sebou staletou historii, kterou bereme velmi vážně,“ konstatoval.

ČTĚTE KOMENTÁŘ: Lidovci nacpali přiblblé stereotypy do jedné fotky, ztrapnili se a naštvali matky

Jedním dechem však zdůraznil, že hlavní složkou zdravého vnitrostranického fungování jsou vzájemné mezigenerační diskuse. „Nemůže to být tak, že si přijde revoluční mládí a zbourá veškeré stáří,“ je přesvědčen.

Mezi lidovci ctí především pestrost názorů. „Máme 19 tisíc členů, což může znamenat až 19 tisíc názorů na jednu věc. Na druhou stranu není potřeba tu stranu více štěpit a dělit na frakce. Měli bychom se soustředit na to, co máme společné,“ pronesl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prodejci vyhazují tuny zboží s HHC, volají po kompenzacích. Vše věděli předem, tvrdí Válek

Přečtěte celý článek