Ruský vliv v europarlamentu? Střílíme se do nohou sami, liberálové si pohorší, tvrdí Stoniš

před 1 týden 32

Stoniš podotkl, že Rusko má své zájmy v evropské politice. „Jenže z dění v Evropském parlamentu je jasné, že ruská strana nemusí dělat vůbec nic. Střílíme se do nohou sami,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Největší rebel v EU? Ivan David z SPD. Hlasoval proti vlastní frakci téměř v polovině případů

Téma ovlivňování Kremlu se podle něj objeví před každými důležitými volbami. „Objevilo se i během prezidentských voleb v USA, kdy se hovořilo o tom, že je Donald Trump sponzorován nebo že ruští špioni kompromitují předvolební kampaň demokratů,“ připomněl Stoniš a dodal, že podobné názory je „potřeba brát s rezervou“.

Podobně to vidí i politolog a vysokoškolský pedagog Petr Kaniok. „Vměšování ze strany Ruska se všeobecně přeceňuje. Politické subjekty, které jsou spřátelené s Kremlem, se voleb účastní, ale vysvětlovat nárůst preferencí stran, které aktuální kurz EU odmítají, pouze jako důsledek ruského vlivu, to je přehnané zjednodušování,“ konstatoval.

Stoniš v návaznosti na to poznamenal, že předpokládá oslabení liberálně a socialisticky orientovaných stran. „Naopak posílí euroskeptické či eurorealistické subjekty. Tento vývoj odráží skutečnost, jak vrcholné orgány EU v posledních letech selhaly v zásadních otázkách, jako je energetická politika nebo migrace,“ shrnul.

Čeští europoslanci směřování ‚zaoceánského parníku‘ nezmění

Novinář rovněž uvedl, že k roli europoslanců se staví spíše skepticky. „Nedělejme si iluze, že by oněch 21 zástupců Česka nějakým zásadním způsobem ovlivnilo dění v europarlamentu. I kdyby se tato jednadvacítka postavila na hlavu, směřování tohoto ‚zaoceánského parníku‘ nezmění,“ podotkl.

„Hlavním úkolem europoslanců není, aby prosazovali kompaktní české zájmy, ale spíše aby přetlumočili politické názory svých voličů,“ reagoval Kaniok s tím, že hlavní funkcí zákonodárného orgánu na evropské úrovni je „vnášet do hry různé postoje napříč členskými státy“.

Tohoto úkolu se podle něj čeští zástupci zhostili dobře. „Vyjadřovali se k řadě problémů, byli viditelní v diskuzích o mnoha tématech,“ pochválil je.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Green Deal má být ambicióznější, tvrdí lídryně Zelených Nejedlová. Je to slepá ulička, ničí průmysl, oponoval Gregor

Přečtěte celý článek