Rusové jezdí k frontě na motorkách. Až obdržíme pomoc, budou do útoku přecházet na oslech, tvrdí velitel

před 1 týden 32

Ruské síly se pokouší dostat město Časiv Jar v Doněcké oblasti do operačního obklíčení. V pátek o tom podle agentury UNIAN informoval velitel ukrajinského praporu útočných bezpilotních systémů Jurij Fedorenko. Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Syrskyj už dříve prohlásil, že nejvyšší ruské vojenské vedení stanovilo pro své jednotky úkol dobýt město do 9. května.

„Pokud jde o Časiv Jar, probíhají aktivní boje v Bohdanivce a Ivanivske, protože nepřítel se snaží vzít lokalitu Časiv Jar do operačního obklíčení. Za posledních pět dní ale neměl žádný úspěch. Boje probíhají o každou ulici, o každý dům. Obranné síly mají značné úspěchy v udržování svých pozic,“ popsal Fedorenko.

V rozhovoru podle agentury UNIAN připomněl, že ruská propaganda tvrdí, že ve městě Časiv Jar již jsou ruští vojáci. „To není pravda. V současné době je Časiv Jar zcela v držení obranných sil a žádní okupanti tam nejsou,“ zdůraznil.

Ruské síly ale podle něj provádí útoky, ale nemají žádné taktické úspěchy na bojišti. Při útocích navíc neztrácí jen vycvičený personál, ale i techniku, včetně té, která zajišťuje logistiku.

„Někdy pozorujeme, že po masivních útocích, kdy nepřítel utrpěl značné ztráty na technice, se uchyluje k různým taktikám, zejména přiváží personál k frontové linii na dvoukolových motocyklech. Poprvé jsem to viděl před týdnem ve směru na Bachmut. Nepřítel se však snaží tuto taktiku aktivně využívat. Obranné síly již našly nástroj, jak proti ní bojovat. Myslím, že po obdržení další munice v rámci všeobecné vojenské pomoci budeme moci sledovat, jak nepřítel přechází do útoku na oslech,“ dodal Fedorenko.

Tlak na Časiv Jar roste

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruský tlak na Časiv Jar roste, i když k jeho obsazení nemusí dojít rychle. Dobytí města by ruským silám umožnilo zahájit další ofenzivu proti městům, která tvoří významné obranné pásmo Ukrajiny v Doněcké oblasti.

Ruské jednotky, které se v současné době nacházejí na východním okraji Časiv Jaru, od března 2024 zintenzivnily své úsilí o dobytí města, tvrdí američtí analytici. Ofenzíva s cílem dobýt město by ruským silám pravděpodobně umožnila zahájit další ofenzivy proti městům, která tvoří významné obranné pásmo Ukrajiny v Doněcké oblasti.

Ruské jednotky se pravděpodobně snaží dobýt co největší území před příchodem americké pomoci. Tyto zbraně v příštích týdnech výrazně zlepší obranyschopnost Ukrajiny a ruští vojenští velitelé mohou zintenzivnit útočné operace severozápadně od Avdijivky, protože tato oblast nabízí více příležitostí k rychlým taktickým ziskům, a to i přes relativní operační nevýznamnost těchto zisků, napsal ISW v páteční analýze.

Časiv Jar leží asi deset kilometrů západně od Bachmutu a 50 kilometrů severně od Avdijivky, dvou měst, která Rusko dobylo vloni v květnu a letos v únoru. Od pádu prvního z nich se město nachází přímo na první obranné linii ukrajinských sil.

První přímý úder na Časiv Jar přišel na začátku dubna. Už o den později Rusové tvrdili, že se dostali až do jeho nejvýchodnějšího obvodu. Ukrajinská armáda ale tyto zprávy popřela. „Časiv Jar zůstává pod naší kontrolou. Všechny nepřátelské pokusy proniknout do osady selhaly,“ napsal vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Připustil ale, že situace je obtížná.

Později během návštěvy fronty vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj prohlásil, že ruská vojska dostala za úkol dobýt město Časiv Jar do 9. května. Rusové podle něj soustřeďují síly na prolomení ukrajinské obrany západně od Bachmutu, obsazení města Časiv Jar a vytvoření podmínek pro další postup do kramatorské aglomerace.

Přečtěte celý článek