Rusové na pohřbu Navalného byli dojatí, ale ne odevzdaní, řekl český diplomat

před 2 měsíce 68

foto Ilustrační foto - Ruský policista prochází branou Borisovského hřbitova na jižním okraji Moskvy 28. února 2024. V pátek 1. března se zde bude konat pohřeb vůdce ruské opozice Alexeje Navalného.

Moskva - Na dnešním pohřbu ruského opozičníka Alexeje Navalného panovala atmosféra smutku, dojetí, přítomní lidé ale nebyli odevzdaní, řekl ČTK současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Ten se pohřbu na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji ruské metropole zúčastnil spolu s několika málo dalšími představiteli zastupitelských úřadů. Podle Čisteckého rozsah bezpečnostních opatření kolem hřbitova potvrzuje, že ruský režim má strach z vlastních občanů.

"Podařilo se nám tam dostat jen několika velvyslancům," uvedl Čistecký, podle kterého museli diplomaté přijít hodinu před plánovaným časem pohřbu a na hřbitov projít rámy. "Pět minut po nás to zavřeli a nikoho dovnitř nepouštěli," dodal Čistecký, který je zástupcem velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky, který už několik měsíců pobývá v Česku.

U hřbitova se podle diplomata shromáždilo odhadem čtyři až pět tisíc lidí, a to za "masivní" přítomnosti policie. "Celý prostor (hřbitova) byl hermeticky uzavřen," řekl Čistecký.

"Byla to atmosféra smutku, dojetí," řekl ČTK diplomat, podle kterého ale rozhodně nebylo z davu cítit odevzdání.

"Dnešní rozloučení s Alexejem Navalným ukazuje, že obyčejným lidem není lhostejné, co se v Rusku děje. Je tichým, ale jasným vzkazem nesouhlasu s poměry v Rusku," dodal Čistecký v prohlášení českého ministerstva zahraničí. "Rozsah bezpečnostních opatření potvrzuje, že ruský režim má strach z vlastních občanů," dodal.

Navalnyj podle ruských úřadů náhle zemřel v polovině února v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnohaletý trest. Na jeho úmrtím listu stojí, že zemřel z přirozených příčin. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí Putinovi. Kreml popřel, že by se na smrti opozičního předáka podílel stát.

Přečtěte celý článek