Rusové nasadili na Ukrajině bizarní „želví“ tank. Střílet moc nemohl, o to líp však hořel

před 3 týdny 36

Masivní kryt ze silných ocelových traverz instalovali ruští vojáci na jeden ze svých tanků T-72. Nemohl sice otáčet věží o více, než několik stupňů, pro ochranu vojáků, kteří se na něm vezli však bezpochyby dělal maximum. Podivný „želví“ tank si díky své atypické podobě získal velkou pozornost. Dílem na sociálních sítích a dílem u ukrajinských dělostřelců.

Byl až příliš slavný, pro své vlastní dobro. Tak hodnotí americký Forbes osud ruského tanku T-72, který dopravoval vojáky nedaleko obce Krasnohorivka v Doněcké oblasti. Od jiných se odlišoval masivním krytem z navařených traverz, který měl chránit stroj, a především ty, kteří se na něm vezli, před útoky ukrajinských dronů.

Stroj si pro svou bizarní podobu vysloužil označení „želví tank“ a získal si velkou pozornost nejen na sociálních sítích. Zaznamenal dokonce i dílčí úspěchy na frontě, když zamířil v čele konvoje obrněnců skrze silnou ukrajinskou palbu, aby vysadil pěchotu právě u zmíněné obce, kde se Rusové snaží prorazit.

Uživatelé sociálních sítí věnovali novému ruskému vynálezu velkou pozornost a objevil se i na videích a fotografiích, které měly demonstrovat šikovnost ruských okupantů. Některá byla pořízena přímo v hale, kde Rusové ukrývali nejen svůj bizarní stroj, ale i další své obrněnce.

Stalo se ale něco, s čím vojáci nepočítali. Na pořízené obrazové materiály se zaměřili analytici z ukrajinského týmu CyberBoroshno, kterým se podařilo přesně lokalizovat, kde se uvedené tanky nacházejí. Koordináty poskytli ukrajinské artilerii, která budovu následně zničila.

Komentátor Forbesu tvrdí, že z tanku nyní zbyl jen vrak a jeho posádka je vyřazena z boje. Podle ukrajinských komentátorů jsou pozůstatky bizarní zbraně po zásahu dělostřelectva zachyceny i na videu pořízeném pozorovacím dronem.

Drony se během posledních měsíců staly opravdovou noční můrou vojáků na obou stranách konfliktu. Zaměřují se jak na živou sílu, tak na vojenskou techniku. Tankisté proto opatřují své stroje obrannými klecemi, které mají před bezpilotními prostředky ochránit nejzranitelnější části jejich zbraní, tedy především jejich věže.

Deník FORUM 24 to ostatně nedávno zdokumentoval přímo na místě, kde tankisté ze 128. brigády opatřili svépomocně vyrobenou ochrannou klecí mj. i český tank „Václav“. Odhaduje se, že v brzké budoucnosti se začnou bezpilotní letouny využívat natolik masově, že na každého vojáka na Ukrajině bude připadat jeden dron.

Přečtěte celý článek