Rusové odhalili své skutečné ztráty na Ukrajině. Jsou šokující

před 1 týden 31

Nejnovější analýzy nezávislých ruských médií ukazují, že ruské bojové ztráty na bitevním poli dosahují omračujících rozměrů. Dobrovolníci ověřující jmenné seznamy padlých překročili další chmurnou mez a nevylučují, že skutečné počty ruských vojáků, kteří se z Ukrajiny domů nevrátí, budou přinejmenším dvojnásobné.

Přes 50 tisíc padlých ruských vojáků se již podařilo dohledat nezávislému projektu ruské mutace BBC a nezávislému webu Mediazona od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, informuje ruský deník The Moscow Times.

Oba zdroje přitom čerpají z veřejně dostupných informací zabitých ruských vojáků, jako jsou nekrology v médiích nebo příspěvky příbuzných a přátel padlých ruských vojáků na sociálních médiích. Tento údaj nezahrnuje padlé bojovníky, kteří přišli o život v rámci zapojení do bojových jednotek separatistických republik.

Během druhého roku války tak podle nich přišlo o život nejméně 27 300 vojáků, a nemalou část z nich (9000 mužů) tvořili vězni, jejichž délka přežití ve válce se v průměru ještě snížila oproti kriminálníkům, které do první linie vysílala dříve žoldácká tzv. Wagnerova skupina.

Zatímco její žoldáci přežívali na frontě v průměru tři měsíce, noví bojovníci umírají již po dvou měsících, což by mohlo naznačovat, že nedostávají takřka žádný výcvik. Mezi padlými vojáky bylo rovněž identifikováno více než 3300 důstojníků, z nichž bezmála 400 zastávalo hodnost podplukovníka či vyšší, píšou Rusové.

Jak upozornil ukrajinský web The Kyiv Independent, skutečné počty smrtelných obětí na straně Ruska jsou minimálně dvojnásobné. Dílem proto, že zdaleka ne všechna úmrtí lze ověřit z veřejně dostupných zdrojů vzhledem k tomu, že úřady se během posledního roku snaží omezovat veřejné příspěvky o ruských obětech na Ukrajině. Rusové jsou navíc nuceni na místě ponechat mnoho padlých, které dosud nebylo možné identifikovat.

Ukrajinské ministerstvo obrany napočítalo ruské ztráty, včetně zraněných a pohřešovaných ruských vojáků, na více než 460 tisíc. To by v zásadě odpovídalo moderní doktríně bojů, podle níž na každého padlého připadají další 2-3 zranění vojáci.

Přečtěte celý článek