Rusové opravdu nejsou vítáni. Litva zabavila první osobní automobil s ruskými značkami

před 1 měsíc 39

Litevští celníci zadrželi osobní automobil, který se na litevském území pohyboval vybaven ruskými registračními značkami. Šlo o první takovou akci, neboť od 11. března platí v Litvě zákaz jízdy vozů registrovaných v Ruské federaci.

„Moldavský občan, který přijel na silniční kontrolu Medininkai vozem Audi Q7 s ruskými registračními značkami, měl v úmyslu pokračovat do Běloruska, ale celníci auto po kontrole jeho vozu zastavili. Při kontrole dokladů předložených řidičem bylo zjištěno, že majitelem vozu je zcela jiná osoba – občan Ruska,“ popsala událost Litevská celní správa.

Řidič byl následně upozorněn, že 11. března vstoupilo v platnost nařízení, podle kterého „osoby s vozidly registrovanými v Rusku podléhají v Litvě odpovědnosti stanovené v článku 515 zákoníku o správních deliktech, který stanoví pokutu a možnou konfiskaci vozu“.

Na území Litvy nesmějí „ruská“ vozidla vjíždět již od 11. září loňského roku, ale pro vozy, které byly svými majiteli používány v Litvě a měly ruskou registraci, platilo půlroční přechodové období, během něhož bylo nutno buď automobil přehlásit na litevskou registraci, nebo území Litvy opustit. Od 11. března již nemohou být taková vozidla ani přeregristrována.

Výjimka platí pouze pro ruské občany projíždějící do Kaliningradské oblasti Ruska, kteří však musejí mít u sebe zjednodušený tranzitní doklad. Takový průjezd územím Litvy však nesmí trvat déle než 24 hodin a během jízdy musí být ve vozidle i majitel vozidla. Pokud majitel ve vozidle není, nesmí automobil na území Litvy vjet.

Jak celníci uvedli ke konkrétnímu případu řidiči Audi Q7, který tvrdil, že o omezeních nic nevěděl, bylo vydáno oznámení o správním deliktu a vůz v hodnotě přes 41 tisíc eur byl zajištěn a s největší pravděpodobností bude zabaven a převeden pro potřeby Ukrajiny.

Stejně jako Litva k ruským automobilům přistupují i další státy sousedící s ruským agresorem – Lotyšsko, Estonsko, Polsko, Norsko a Finsko. Rozhodnutí těchto států bylo přijato i ze strany Evropské komise.

Přečtěte celý článek