Rusové používají na frontě zakázané chemické zbraně, píše britský deník

před 3 týdny 27

Podle zjištění, se kterými přišel na základě rozhovorů s vojáky z celé šíře fronty i z vlastních šetření, popisuj deník The Telegraph, že ruští agresoři v boji používají chemické látky navzdory tomu, že jejich využití v boji je mezinárodními smlouvami zakázané.

„Téměř na každou pozici v naší oblasti fronty byl denně svržen jeden nebo dva plynové granáty,“ uvedl pro The Telegraph jeden z velitelů ukrajinských průzkumníků nasazených poblíže Časiv Jaru v Doněcku.

Podle informací vojenských expertů se jednalo o granáty se slzným plynem či dalšími chemickými látkami. Slzný plyn, známý jako CS-plyn, používají například policejní jednotky k rozhánění davu, neboť látka vyvolává pálení očí, dráždění dýchacích cest, způsobuje kašel a další podobné obtíže. Při delším pobytu v zamořené oblasti či př použití vyšší koncentrace látky však hrozí nebezpečí edému plic. Plyn je navíc rizikový i pro astmatiky. Podle Úmluvy o zákazu chemických zbraní je jeho užívání ve válce zakázáno.

Zákaz však Rusko ignoruje a jeho malé bezpilotní letouny podle ukrajinských vojáků vcelku pravidelně bombardují jejich pozice právě těmito chemickými zbraněmi, protože si tak pomáhají k prolomení ukrajinské obrany. Prvním instinktem napadených vojáků je totiž podle The Telegraph opustit napadené místo, jímž je nejčastěji zákop. Ve chvíli, kdy vylezou ven ze zamořeného prostředí, jsou napadeni střelbou z konvenčních zbraní.

Stejné zkušenosti s ruskými útoky zakázanými zbraněmi mají i ukrajinští bojovníci v Záporožské oblasti v okolí Robotyne. Podle The Telegraph tam plynové masky „zachránily nejeden život“. A poblíže Lymanu v Doněcké oblasti jsou útoky za pomoci chemických zbraní na denním pořádku, jak konstatují autoři článku na základě rozhovoru s jednou z dobrovolných zdravotnic, která právě v Doněcké oblasti působí.

Protože Rusové všechny obvinění z užívání zakázaných látek popírali, rozhodli se příslušníci 53. mechanizované brigády získat jeden z plynových granátů neporušený, což se jim se značným rizikem a pod plnou palbou nakonec povedlo. Následná analýza jasně prokázala, že získanou municí je plynový granát K-51, jež bývají obvykle plněny právě zmiňovaným slzným plynem.

„Zprávy o použití dalších chemických látek nebyl The Telegraph schopen nezávisle ověřit,“ dodali autoři textu. Byl však zaznamenán případ z jednoho místa v Doněcké oblasti, kde svědci uváděli, že na ně byla z dronu shozena munice „obsahující neznámý plyn, který měl vůni rozmačkaných mandlí“. Dva lidé v důsledku tohoto útoku zemřeli a dalších dvanáct skončilo v nemocnici.

Podle hlášení ukrajinské armády provedli ruští agresoři od počátku jejich invaze takřka 630 útoků za pomoci chemických látek, mezi nimiž byl i chlór a chlorpikrin, tedy látky, jež používali za první světové války Němci.

„Útoky se staly takovým rysem taktiky Moskvy, že ukrajinští vojáci mají nyní speciální výcvik, jak se s nimi vypořádat,“ konstatuje The Telegraph. Bohužel však většina ukrajinských vojáků má k dispozici ještě staré, nepříliš účinné plynové masky ze sovětských dob.

Přečtěte celý článek