Rusové se posmívají nabídce dovolené v KLDR. Chceš vidět koncentrák? Tak jeď

před 3 týdny 30

Speciální letní zájezdy do Severní Koreje v délce osm a dvanáct dní připravila vláda Primorského kraje. Zájezdy zahrnují rekreaci v severokorejských letoviscích. Informoval o tom šéf Agentury pro mezinárodní spolupráci Alexej Staričkov.

Kanál Govorit NeMoskva na Telegramu připomíná, že dosud se plážová dovolená pro Rusy v KLDR organizovala pouze ve volné ekonomické zóně „Rason“. Nyní byly turistům z Ruska kromě těchto pláží nabídnuty zájezdy do Pchjongjangu a do jediného lyžařského střediska v KLDR Masikren, které nechal za 30 milionů dolarů vybudovat severokorejský vůdce Kim Čong-un. Cena zájezdů letos na jaře činí 800 dolarů (asi 75 tisíc rublů), včetně letecké dopravy Vladivostok –Pchjongjang – Vladivostok.

Na internetu se okamžitě objevily rady na téma „jak se na takovém zájezdu chovat, abychom se nedostali do problémů“. Kanál Alien in Korea se tak podělil o pět pravidel pro pobyt v KLDR: neurážejte vůdce, vyčistěte si telefon od urážlivých memů, nedávejte spropitné v restauraci, nechoďte tam, kam nesmíte, nechte doma jakoukoli „pochybnou“ – náboženskou, filozofickou – literaturu.

Podrobnější instrukce zní takto: „Nevyprávějte svým průvodcům příběhy, které jste si mohli přečíst v západních médiích o údajných zločinech spáchaných režimem, a neptejte se na otázky ze seriálu ‚tajný život Kim Čong-una'“.

O vyhlídkách nové turistické destinace se diskutuje i na sociálních sítích. „S velkou radostí bych se vydal do Severní Koreje, příroda je tam nádherná.“ „Chcete se vydat na prohlídku koncentračního tábora? Jeďte tam. Nemusíte si kupovat zpáteční letenku,“ diskutují potenciální turisté.

Přečtěte celý článek