Rusové se snaží dobýt Časiv Jar. Expert popsal tři klíčové výhody ukrajinských vojáků

před 3 týdny 32

Ruské síly se na Ukrajině pokouší dobýt město Časiv Jar v Doněcké oblasti. Ukrajinský vojenský analytik Denys Popovyč ale v rozhovoru pro ukrajinskou televizi TSN pojmenoval tři faktory, které umožňují ukrajinským silám město bránit. Dřívější obsazení Avdijivky a pokusy o dobytí města Časiv Jar podle něj mohou být předzvěstí velké ruské ofenzivy v Doněcké oblasti.

Časiv Jar leží asi deset kilometrů západně od Bachmutu a 50 kilometrů severně od Avdijivky, dvou měst, která Rusko dobylo loni v květnu a letos v únoru. Ruští vojáci se na oblast kolem Časiv Jaru podle ukrajinské armády zaměřují, jelikož ji považují za zásadní milník pro další postup.

Město se nachází na výšině, je výhodné pro obranu a poskytuje kontrolu nad okolím. Pokud se ale město podaří ruským vojákům dobýt, budou mít podle Denyse Popovyče možnost zahájit ofenzivu na Kosťantynivku, Družkovku, Kramatorsk a Slavjansk. Právě tato města jsou poslední aglomerací v Doněcké oblasti, kterou má pod kontrolou Kyjev. „Nepřítel se tak přibližuje ke svému cíli, kterým je ovládnutí Doněcké oblasti,“ zdůraznil Popovyč.

Nejdříve se musí zmocnit Časiv Jaru

Co by v případě dobytí Doněcké oblasti ruskými silami následovalo, je podle něj ale těžké předvídat. „Nejdříve se musí zmocnit Časiv Jaru. Samozřejmě je možné ho bránit, ale k tomu potřebujeme zaprvé vybudovat opevnění, a to se buduje. Zadruhé jsou potřeba zbraně. A zatřetí je určitě potřeba rotace vojenských jednotek. Potřebujeme čerstvé síly, potřebujeme rezervy,“ dodal Popovyč.

Rusové se už od října loňského roku pokoušeli o dobytí dalšího města v Doněcké oblasti – Avdijivky. O stažení ukrajinských vojáků po tvrdých bojích rozhodl v únoru velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Dobytí města bylo největší změnou od května loňského roku, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Ukrajinský expert tvrdí, že obsazení Avdijivky a pokusy o obsazení Časiv Jaru mohou být předzvěstí velké ofenzivy v Doněcké oblasti. „Myslím, že to jsou předzvěsti začátku těchto ofenziv, protože nyní bude nepřítel hromadit rezervy a pokusí se postupovat dál. Určitě se na to musíme připravit. I já jsem si myslel, že nastane operační pauza. Také jsem si myslel, že by se měli po Avdijivce, po obrovských ztrátách zastavit a připravit,“ řekl Popovyč s tím, že v létě budou ruské síly ještě aktivnější.

Rusové hloubí podzemní města

Rusové nyní podle velitele dělostřelectva 4. brigády ukrajinské národní gardy Denyse Nahorného aktivně používají dělostřelectvo, ačkoliv ukrajinské síly vedou protibaterijní boj. „Nepřítel používá řízené střely Krasnopol, které mají laserové navádění a lze je kombinovat spolu s drony Lancet a jejich upravenou verzí,“ popsal situaci na frontě v rozhovoru pro ukrajinský web Espreso.tv.

Podle něj začaly ruské síly masově používat obrněná vozidla, přičemž v každém z nich jsou dvě až tři desítky výsadkářů. Aby se ruští vojáci ochránili před obrannými silami, hloubí rozvětvené systémy podzemních chodeb, které někdy mohou připomínat celá „podzemní města“, dodal Nahornyj.

Divoké boje v okolí města Časiv Jar potvrdil už minulou sobotu šéf ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. „Situace v oblasti působení Obranných sil Ukrajiny zůstává obtížná. Nepřítel se pomocí vzdušné převahy, raket a dělostřelecké munice snaží dosáhnout svého cíle překročit administrativní hranice Doněcké oblasti,“ informoval Syrskyj s tím, že Rusko pokračuje v útočných operacích dnem i nocí za použití útočných jednotek a obrněných vozidel.

Minulý pátek Rusko oznámilo, že moskevské jednotky vstoupily na předměstí Časiv Jaru. Ukrajinská armáda toto prohlášení vyvrátila. „Časiv Jar zůstává pod naší kontrolou. Všechny nepřátelské pokusy proniknout do osady selhaly,“ uvedl vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Situace je podle Syrského obzvláště obtížná směrem na Bachmut v oblastech východně od Časiv Jaru a Kliščijivky, u Avdijivky a také v Charkovské oblasti.

Přečtěte celý článek