Rusové si můžou koupit iPhone i čokoládu Lindt. Zboží se do země dostává neoficiálními cestami

před 1 týden 29

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 oznámilo téměř 1400 firem zastavení nebo omezení svých aktivit v Rusku. Po dvou letech je ovšem spousta jejich výrobků v zemi stále k dostání. Ruské podniky vytvořily síť alternativních dodavatelských řetězců pro dovoz zboží přes třetí země. Podle televize Al-Džazíra mezi ně patří i produkty firem Apple, Samsung, Electrolux či Lindt.

Moskva 13:49 24. dubna 2024

Balení s iPhonem X

„Po uvalení sankcí našli dodavatelé způsob, jak je obejít, a pokračovali v podstatě bez přerušení v dodávkách.“ | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Obyvatelka Moskvy Zoja plánovala minulý srpen navštívit svou dceru v Itálii. Viděla to jako ideální příležitost ke koupi vysněných hodinek Apple Watch, jelikož společnost Apple oficiálně své produkty v Rusku neprodává. Při prohlížení ruských stránek Yandex.Market ale zjistila, že hodinky byly na stránkách dostupné a byly ještě levnější než v Itálii.

Ruská agrese na Ukrajině přispěla k podpoře EU, ukazují data. Ekonomické důsledky ji ale opět sráží

Číst článek

Sériové číslo na zakoupených hodinkách potvrzovalo jejich vyrobení firmou Apple v roce 2022 a také to, že byly určeny pro trh ve Spojených státech. „V obchodě mi vysvětlili, že se jedná o originální výrobek Apple, který se do Ruska dostal prostřednictvím paralelního dovozu,“ řekla Zoja televizi Al-Džazíra.

V březnu 2022 legalizovala ruská vláda paralelní dovoz zboží, který povoluje import výrobků bez souhlasu vlastníka ochranné známky. Na základě toho vytvořily ruské podniky alternativní distribuční síť.

Tento typ obchodování nezakazuje mezinárodní právo. Některé země, včetně Japonska či Spojeného království, ho podporují pro určitý typ zboží. „Běžněji se používá k zajištění dodávek základních léků, ale v tomto případě Rusko rozšířilo své seznamy i na běžnější spotřební zboží,“ uvedla Justine Nolanová, ředitelka Australského institutu pro lidská práva.

Čínská podpora Ruska se prohlubuje. Jsou ale limity, které ve válce není ochotná překročit, soudí expert

Číst článek

„Po uvalení sankcí našli dodavatelé způsob, jak je obejít, a pokračovali v podstatě bez přerušení v dodávkách,“ uvedl zástupce zákaznického servisu největšího ruského maloobchodní prodejce produktů Apple re:Store. Také se domnívá, že výrobci věděli, že se jejich zboží v Rusku stále prodává, ale přivírali nad tím oči.

Podle celních údajů prošlo od února 2022 oficiálními cestami asi procento zásilek. Naprostou většinu výrobků firem jako Samsung, Apple a Electrolux dovážejí méně známé ruské společnosti a jednotliví podnikatelé.

Většina těchto firem je registrována v zemích, které se nepřipojily k sankcím proti Moskvě. Mezi takové patří Spojené arabské emiráty, Čína nebo Hongkong. Takové společnosti nejsou právně vázané dodržovat omezení jiné země. V mnoha státech je porušení zahraničních sankcí trestným činem, jejich vymáhání je ale obecně závislé na konkrétní zemi. 

Západ musí podpořit odliv mozků a kapitálu z Ruska. To podkope Putinův režim, míní ruská ekonomka

Číst článek

V ruských supermarketech jsou tak stále k dostání oblíbené značky potravin jako Coca-Cola, Lipton, Lindt, Geisha, Tchibo a Pringles, přestože oficiálně opustily ruský trh.

Dovoz produktů společnosti Samsung, která po začátku invaze oznámila odchod z ruského trhu, se v dubnu zastavil a do konce roku 2022 opět obnovil. „Společnost Samsung v Rusku neprovozuje maloobchodní prodejny. Dodávky do Ruska zůstávají pozastaveny,“ uvedla jihokorejská technologická firma.

Podobný vývoj se objevil i u firmy Apple. Ta sdělila, že „přestala prodávat produkty v Rusku v březnu 2022 a od té doby nedošlo k žádné změně“. Neoficiální distribuční sítě odmítla komentovat.

Adéla Nedělová

Přečtěte celý článek