Rusové v Avdijivce používají zakázanou fosforovou munici, tvrdí ukrajinští obránci

před 2 měsíce 56

Tiskový mluvčí 3. speciální brigády Oleksandr Borodin prohlásil, že ruští okupanti v bojích o Avdijivku  používají munici s bílým fosforem. Použití takové munice je však v místech, kde se vyskytují civilisté, což Avdijivka ještě stále je, válečným zločinem.

„Nepřítel začíná používat fosfor. A zvýšilo se i používání kazetové munice. Ta je mnohem horší než dělostřelectvo,“ uvádí tiskové oddělení 3. speciální brigády, která byla do Avdijivky přemístěna jako posila pro bránící se jednotky.

Ruští nájezdníci používají podle ukrajinských obránců čtvrttunové či půltunové kazetové pumy. Denně jich vypálí údajně okolo padesáti, což je na malé předmostí, o něž se u Avdijivky bojuje, opravdu velice mnoho. Teď tedy agresoři zařadili navíc i zakázaný bílý fosfor.

Podle obránců Avdijivky, způsobily fosforové granáty vznícení palivových nádrží v koksovně, o kterou se vedou urputné boje. V místě se tak začal šířit „jedovatý smog“.

Podle dodatku Ženevské úmluvy z roku 1977 je použití munice na bázi bílého fosforu v oblastech obydlených civilisty přísně zakázáno a je považováno za válečný zločin.

Přečtěte celý článek