Rusové zaútočili na Kyjev. Aktivována byla i polská a spojenecká letadla

před 1 měsíc 28

Kyjev v noci na neděli čelil dalšímu ruskému útoku, ve městě byly slyšet výbuchy a byla nasazena protivzdušná obrana. Informovala o tom agentura Ukrinform, podle které letecký poplach platí na celém území Ukrajiny, která se už přes dva roky brání ruské agresi. Protivzdušná obrana pracuje i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem. Kvůli útoku tak byla aktivována polská a spojenecká letadla, uvedla polská armáda na X.

„Pokračuje letecký poplach! V hlavním městě pracuje protivzdušná obrana. Zůstaňte v krytech až do ukončení leteckého poplachu!“ vyzval na telegramu šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

V lese poblíž města měla dopadnout raketa a na místě jsou hasičské a záchranné týmy, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Zprávy o zraněných ani škodách zatím nejsou k dispozici.

K aktivaci letadel polská armáda nesdělila příliš podrobností. Uvedla jen, že může být spojena se zvýšenou hladinou zvuku, zejména v jihovýchodní oblasti země.

„Byly aktivovány všechny nezbytné postupy zaměřené na zajištění bezpečnosti polského vzdušného prostoru a operační velitelství polského letectva situaci nepřetržitě monitoruje,“ napsalo polské letectvo na X.

Úder na ukrajinskou metropoli a další regiony přichází nedlouho po pátečním teroristickém útoku, který si v Krasnogorsku u Moskvy vyžádal nejméně 133 životů. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním vystoupení bez důkazů naznačoval spojitost mezi zadrženými, kteří jsou z útoku podezřelí, a Ukrajinou, kam se prý snažili z Ruska utéct.

K útoku se předtím přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Kyjev jakýkoliv podíl na něm odmítá.

Přečtěte celý článek