Rychlejší výpovědi nebo možnost práce od 14 let. Jurečka představil změny v zákoníku práce

před 2 týdny 38

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý představil „flexibilní“ novelu zákoníku práce, která má za cíl například lepší sladění pracovního a osobního života. Umožnit by měla prodloužení zkušební doby až na osm měsíců, výpovědní doba by běžela ode dne doručení výpovědi, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

„Chceme, aby Česká republika byla konkurenceschopná a nehrála v Evropě druhé housle. K dosažení tohoto cíle je nezbytný moderní a pružný pracovní trh. Tento požadavek na větší variabilitu pracovně-právních vztahů dlouhodobě rezonuje jak mezi
zaměstnavateli, tak mezi zaměstnanci. Proto nyní představujeme tzv. flexibilní novelu
zákoníku práce, která vychází z praktických podnětů z praxe. Inspirujeme se u zemí, jako jsou Německo, Rakousko a Dánsko, kde podobné systémy úspěšně fungují,“ řekl Jurečka.

Mezi klíčové změny patří podpora slaďování rodinného a pracovního života pro rodiče
malých dětí. Zákoník práce umožní zaměstnancům, kteří čerpají rodičovskou dovolenou, vykonávat u téhož zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce stejný druh práce, který vykonávali před nástupem na dovolenou, uvedlo ministerstvo.

„Jedná se o výrazné posílení práv na straně zaměstnanců oproti dnešnímu nastavení.
Dosud totiž platí nárok na stejné místo pouze v případě návratu z mateřské dovolené. Jde o motivační opatření, které doplňuje jiné již existující kroky jako je například podpora částečných úvazků či dětských skupin,“ doplnil Jurečka.

Dále se mají změnit i zkušební i výpovědní lhůty v zaměstnání. „Dojde k navýšení maximální délky zkušební doby a umožnění jejího prodloužení na základě vzájemné dohody zaměstnance a zaměstnavatele,“ píše ministerstvo. U řadových zaměstnanců maximálně na čtyři, u vedoucích na osm měsíců.

Počátek výpovědní doby bude nově spojen se dnem jejího doručení druhé straně. Podle ministerstva to urychlí proces pro zaměstnance i zaměstnavatele.

Dále novela umožňuje i vykonávání lehké práce dětmi od 14 let o letních prázdninách nebo „samorozvrhování“ směn. Bude také možné zkrátit dobu denního odpočinku v případě akutních událostí. „Toto opatření poskytne mladým lidem více příležitostí k získání pracovních zkušeností a přivýdělku během letních měsíců,“ vysvětlil ministr.

Novela nyní musí projít připomínkovým řízením, poté ji musí schválit vláda a zákonodárci a podepsat prezident. Platit by mohla pravděpodobně od příštího roku.

Přečtěte celý článek