S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, kamaráda a poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a záke...

před 3 týdny 26
S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, kamaráda a poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřné těžké nemoci neočekávaně opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta.

Jaroslav Bašta byl český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77.

Vystudoval gymnázium v Žatci, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval historickou archeologii. Zde se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1970 zatčen a v roce 1971 poslán do vězení. Následně pracoval až do pádu komunismu jako dělník a technik.

Po sametové revoluci působil mimo jiné ve vedení tajných služeb, v lustrační komisi a zapojil se do politického života. V letech 1998–2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. V letech 1996–2000 byl poslancem za ČSSD. Mezi lety 2000 a 2010 působil jako český velvyslanec nejprve v Rusku a poté na Ukrajině. V roce 2021 vstoupil do SPD, za kterou se do Poslanecké sněmovny vrátil.

V prezidentské volbě 2023 kandidoval jako stranický kandidát SPD. Během volby prokázal vysoké morální hodnoty, hluboce zakořeněné národní cítění, v dnešní době tolik vzácné konzervativní vnímání světa a zájem o životy a osudy obyčejných lidí zmítaných ekonomickými a sociálními problémy dnešních dnů.

Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce!

Přečtěte celý článek