S Janou Černochovou se shodnu na všem, nejsem sebevrah. Válek pobavil delegáty kongresu ODS

před 3 týdny 30

Lídři koaličních stran podpořili na kongresu ODS v Ostravě premiéra Petra Fialu, jenž obhajuje funkci předsedy strany. Vymezili se proti populismu, který vidí u hnutí ANO. Zmiňovali výzvy, před nimiž vláda na svém počátku stála a vyrovnala se s nimi. Po zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny, energetické krize či inflace je podle nich třeba myslet na budoucnost. Například důchodovou reformu klíčové rozhodnutí teprve čeká, řekl šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Stejně jako další se v projevu vyhranil proti někdejšímu premiérovi, nyní šéfovi opozičního ANO Andreji Babišovi. Nejde mu podle Jurečky ani o důchodce, ani o děti, jen o hlasy.

Jurečka, první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek i předseda Pirátů Ivan Bartoš zmínili zvuk, který podle nich Fiala získal pro Českou republiku v zahraničí. Fialovo působení podle Jurečky zajistilo, že Česko získalo respekt. „Možná měl číslo, možná zavolal, ale neuměl s nimi nic dohodnout,“ srovnal Jurečka Fialu s jeho předchůdcem ve funkci premiéra Babišem.

Následně se slova ujal ministr zdravotnictví a 1. místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. V projevu vyzval delegáty, ať navzdory volebním průzkumům nepropadají skepsi. „Jsem bytostně přesvědčen, že příští volby do Sněmovny vyhrajeme. Populistické sliby opozice, že poručí větru dešti, jsou sice mnohem jednodušší, ale my děláme důležité kroky pro budoucnost této země. A myslím, že voliči to začínají oceňovat,“ tvrdil Válek.

„Petra (Petra Fialu, pozn, red.) mám rád, vážím si ho. Ale jediná, s kým se ve vládě shodnu úplně pokaždé a na všem, je Jana Černochová. Nejsem sebevrah,“ pobavil zároveň ve svém projevu přitomné delegáty kongresu občanských demokratů Válek.

„Přese všechno jsme spojenci, nemusíme mít stejný akcent na všechno, ale vše jsme dobře zvládli,“ prohlásil pak vicepremiér a předseda Starostů Vít Rakušan. Dodal, že koalice je spojením pěti různých entit, které ukázaly, že umějí spolupracovat. I on se v řeči vyhranil proti hnutí ANO, když hovořil o tom, jak pětikoalice pojímá občany jako aktivní, lidi, kteří chtějí rozhodovat o svých životech, nechtějí být státem vláčeni, nebýt bráni populisty pouze jako zdroj volebních hlasů.

„Za poslední dva roky čelila země řadě problémů. Největším je krize vyvolaná válkou Putina na Ukrajině. Rolí vlády není fňukat. Dali jsme se do práce a začali jsme problémy řešit. Řada věcí se podařila. Ne všechno ideálně, jak jsme si představovali,“ řekl předseda Pirátů Bartoš.

Výhledy jsou podle něj nyní konečně optimistické. „Vidím ozdravení ekonomiky, pokles inflace, růst reálných mezd. Po náročném období je pochopitelné, že lidé mají obavy a nejistoty. Je důležité ukázat, že víme, kam zemi směřujeme. Aby obavy mít nemuseli,“ řekl. Změny, které vláda realizuje, musí být podle něj nastaveny tak, aby pomohly všem. „Je nutné zajistit investice. Investovat do rozvoje jednotlivých krajů. Pojďme pomoci tam, kde se je nežije nejlépe. Bezpečnostní i ekonomické výzvy, kterým Evropa čelí, nezvládne nikdo sám,“ uvedl.

Přečtěte celý článek