S pivem v ruce proti nadávkám a návratu Babiše. Kampaň Starostů má zajistit pokračování koalice, může jí ale také otřást

před 2 měsíce 69
 Ludvík Hradilek, Deník NSál byl narvaný, řada lidí musela stát. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Politik přijede do hospody a baví se s lidmi. To je banální událost. Diskuzní šňůra šéfa hnutí STAN Víta Rakušana už měsíc ale zaměstnává prakticky všechna média v zemi a velmi pečlivě ji sleduje i politická konkurence. Jde totiž o součást širší kampaně, která cílí až ke sněmovním volbám 2025. Deník N novou kampaň podrobně sledoval a mluvil o ní s řadou klíčových postav hnutí i celé koalice. Popisujeme, čeho chtějí Starostové v čele s Rakušanem dosáhnout, i to, proč změny tolik vadí koaličním partnerům.

Když koncem loňského roku Starostové oznamovali, že koaličních kompromisů bylo už dost a vládní sestava musí změnit své fungování, s napětím se očekávalo, kam jejich zmínky o změně stylu povedou.

Řada lidí si mohla myslet, že půjde o prázdné proklamace nebo pouhé ukazování svalů.

Pak ale šéf STAN Vít Rakušan natočil video ve volejbalové šatně, začal obrážet regiony se svou debatní show „Bez cenzury“ a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák popíchl koaliční partnery jmenováním vlastního zmocněnce pro euro.

První velká roztržka mezi vládními stranami byla na světě.

Reálně se Starostům za poslední měsíc podařilo rozkolísat stabilitu koalice více než odpůrcům vlády za uplynulé dva roky, po které je Petr Fiala se svým vládním týmem u moci. Má přitom jít pouze o první fázi strategie hnutí STAN, která směřuje až k příštím sněmovním volbám na podzim 2025.

Ve hře přitom nemá podle představ Starostů být nic menšího než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek