S traktory vyjeli na silnice nespokojení zemědělci také na Slovensku. K protestům se připojili i v Polsku či Maďarsku

před 2 měsíce 72

před 11 mminutami|Zdroj:

ČTK

K zemědělským protestům se ve čtvrtek připojili vedle těch českých také někteří farmáři z Polska, Maďarska a Slovenska. Protestní akce jsou mířeny proti agrární politice EU či přílišné byrokracii. Například slovenští zemědělci dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi.

Protestní jízda zemědělců z letiště Březno u Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána

Stovky traktorů, se kterými vyjeli protestovat farmáři v Olomouckém kraji, výrazné komplikace v dopravě nezpůsobily. V Pardubickém kraji se do demonstrace zapojilo asi 150 souprav zemědělské techniky.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) má pochopení pro čtvrteční protest zemědělců proti politice EU. Rovněž jemu vadí zbytečná byrokracie a některé nereálné požadavky, uvedl.

Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska zorganizovaly přední stavovské organizace farmářů. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) krátce po začátku uvedla, že na silnice zamířilo téměř 2200 traktorů. Začátek akce naplánovala až po skončení hlavní ranní dopravní špičky. Policie doporučila motoristům, aby v době jízdy kolon zemědělské techniky využili alternativní trasy.

Organizátoři předem zveřejnili harmonogram a místa přejezdu traktorů a další zemědělské techniky. Ohlásili také protest s českými a polskými kolegy shodně na jednom z hraničních přechodů s těmito sousedními zeměmi Slovenska. Podle policie jedna z kolon zemědělské techniky směřovala do centra Bratislavy.

Brífink ke čtvrtečnímu protestu zemědělců (zdroj: ČT24)

Vadí byrokracie a nevyplacené dotace

SPPK kromě jiného upozornila na byrokracii, nevyplacené dotace za loňský rok či na nutnost vytváření biopásů v lánech, kde podle nich roste jen plevel a množí se hlodavci. „Jsme farmáři, chceme pracovat na poli a se zvířaty. Nechceme vyplňovat papíry nebo sedět za počítačem. Na to jsou tu programátoři a ne my,“ prohlásil místopředseda SPPK Andrej Gajdoš.

Zdůraznil, že protesty slovenských farmářů nejsou mířeny proti Evropské unii, ale proti nesprávným rozhodnutím Evropské komise. „Máme za sebou mnohá kolečka rokování s EU a vidíme, že po tolika měsících nebo letech nikam nevedou,“ uvedl Gajdoš.

Podporu protestní akci, kterou organizuje SPPK spolu s Agrární komorou Slovenska, vyjádřil například slovenský svaz pekařů, cukrářů a výrobců těstovin, stejně jako zaměstnavatelské svazy.

Nespokojení slovenští zemědělci z menších farmářských sdružení už v pondělí vyrazili s technikou na silnice a do ulic měst v některých regionech Slovenska s cílem upozornit na nepříznivou situaci v sektoru. Organizátoři uvedli, že se do akce zapojilo více než tři sta traktorů.

Tato skupina farmářů podobně jako SPPK kritizuje slovenské úřady za nevyplacení přímých plateb za loňský rok. Kromě toho si stěžuje na komplikovaný přístup menších farmářů k pronájmu státní půdy, požaduje plošné zvýhodnění pro nákup nafty v celém zemědělství a plošné úlevy z placení povinných sociálních odvodů, které stát zavedl pouze pro firmy z vybraných sektorů potravinářského průmyslu a zemědělství.

Polští zemědělci pak společně s českými částečně zablokovali hraniční přechod v Chotěbuzi. Na silnici zaparkovali osm desítek zemědělských strojů. Provoz ale úplně nezastavili. Ve směru do Polska zůstal nejprve v provozu jeden jízdní pruh, následně vyrazili na krátký okruh do Polska. Dopravu tak výrazně zpomalili, a to i ve směru do tuzemska. České kolegy také přijeli Poláci podpořit s několika traktory také na hraniční přechod v Náchodě.

Protesty napříč regionem střední a východní Evropy

Čtvrteční protesty vycházejí ze setkání s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským z minulého týdne, kdy mu skupiny z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska předaly své požadavky. Ty zahrnují kompenzace pro zemědělce za dodržení nových pravidel souvisejících s ochranou životního prostředí, úlevy v oblasti byrokracie, zpřehlednění dotačního systému a také lepší regulaci ukrajinské produkce mířící na unijní trh.

Demonstrace zemědělců z některých evropských zemí mají podle Agrární komory ČR a Národní agrární komory (NAK) podpořit i farmáři z balkánských zemí, a to včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Demonstranti žádající lepší podmínky pro zemědělce v posledních týdnech komplikovali dopravu a blokovali hranice mimo jiné ve Francii, Německu, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Španělsku či Portugalsku. Protesty souvisí nejen se snahou Evropské unie čelit změnám klimatu, ale i s otevřením trhu pro levné ukrajinské produkty, což má pomoci Ukrajincům čelícím ruské vojenské agresi.

Přečtěte celý článek