Salta sladkých dějin

2 týdny starý 3

Hlavní chod

Cukr jde dějinami lidstva jako na houpačce. Z nedostupné lahůdky se stal zdrojem uspokojení pro masy a nakonec strašákem současného zdravotnictví.

Nutnost, nebo jed? (Výroba cukrového sirupu a pečení sladkého chleba v roce 1458)  • Autor: DEA / A. DAGLI ORTI

Nutnost, nebo jed? (Výroba cukrového sirupu a pečení sladkého chleba v roce 1458) • Autor: DEA / A. DAGLI ORTI

Držet dítě od cukru dál co nejdéle: to je první nutriční přikázání, které si dnešní rodiče odnesou z porodnice. Před sedmdesáti lety by přitom slyšeli pravý opak: dudlík namočený v cukrové vodě se doporučoval k uklidňování robátek a sladké bylo vítanou, až prestižní položkou jídelníčku, která měla dětský organismus posílit.

Co přesně cukr tehdy vyneslo do takto výlučné pozice? Byla to kombinace více faktorů: v první řadě válečná léta a strach z chudoby a podvýživy. Cukr se stal jejím opakem: synonymem dostatku. Zároveň se sladké stalo ztělesněním dostupného luxusu. „Byl široce přijímán jako nezbytná věc a příjemná nutnost – komodita, která stejným dílem posilovala a těšila,“ shrnuje poválečnou pozici cukru historik James Walwin ve své knize Sugar.

Zdroj