Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu Hynková Vrbová

před 18 hodiny 24

foto Ilustrační foto - Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, 4. ledna 2024, Praha.

Praha - Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je zpochybňovat. Novinářům to po své výpovědi v případu psychiatra Jana Cimického řekla moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která v kauze figuruje jako poškozená. Výpověď před soudem podle ní nebyla jednoduchá, ale cítila, že postupuje dobře. Šestasedmdesátiletý psychiatr, který je obžalovaný z několika znásilnění a desítek případů vydírání, se dnešního jednání nezúčastnil. Už dříve veškerá obvinění odmítl.

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes začal vyslýchat poškozené ženy, všechny vypovídaly bez přítomnosti veřejnosti. Soudce Petr Novák na počátku hlavního líčení upozornil, že všem přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí a zakázal zveřejnění jejich osobních údajů, Hynková Vrbová ale se zveřejněním své identity souhlasila. S Cimickým se podle dřívějších informací před více než 20 lety setkala pracovně, nikoli jako pacientka.

"Je opravdu důležité, aby se na oběti sexuálního násilí začalo nahlížet jako na ty, kterým se má primárně věřit. Věřit, ne je zpochybňovat. Jestli něco říkají v nepravdě, tak se to prokáže. Ale pokud je od začátku začneme zpochybňovat, tak je zastavíme, zastavíme to, co chtějí říct," uvedla moderátorka. Výpověď před soudem pro ni byla náročná. "Není lehké jít zpátky do té doby, do té situace a znova to povídat. Popsala jsem, jak se to stalo, potom jsem dostala doplňující dotazy, kterých nebylo zrovna málo," popsala Hynková Vrbová svůj výslech.

"Je to nějaká temnota, kterou táhnu 20 let, a ta se teď dostává na světlo. Je to pro mě léčivé, ozdravné, cítím, že dělám dobře, že to není lehké, ale že to je správné. Že jdeme ke světlu s touhle kauzou, a že ženy, které tady jsou, to cítí podobně. Že to chceme změnit pro další generace, aby tohle naše dcery už nemusely zažívat," řekla novinářům Hynková Vrbová.

Ze strany obhajoby prý zaznamenala snahu její výpověď zpochybnit. "Byla tam snaha mě nějak zpochybnit, ale my jsme si to vyjasnili a já jsem se zpochybnit nedala," uvedla moderátorka. O konfrontaci s Cimickým ani o jeho přítomnost u výslechu nestála, řekla.

Pro Hynkovou Vrbovou bylo podle jejích slov důležité i to, že jako poškozená nebyla v trestním řízení sama. "Děláme to nejen proto, aby agresoři věděli, že tohle jim neprojde, děláme to pro všechny oběti sexuálního násilí, aby věděly, že světlo tady je. A děláme to i pro další generace," dodala Hynková Vrbová.

Když moderátorka v roce 2021 zveřejnila, že byla jednou z obětí Cimického, zaznamenala řadu solidárních reakcí. "Zároveň tam byly reakce, které byly tvrdé, odsuzující, dehonestující. Myslím, že to musíte odsunout, musíte jít za pravdou," doplnila moderátorka.

Státní zástupkyně Martina Adámková viní šestasedmdesátiletého psychiatra z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, staly se podle ní mezi lety 1979 a 2019. Různá právní kvalifikace skutků souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Cimický obžalobu dlouhodobě popírá. U soudu při zahájení hlavního líčení odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Hlavní líčení bude u Obvodního soudu pro Prahu 8 pokračovat příští týden v úterý, vypovídat by mohly další poškozené.

Přečtěte celý článek