Černý kašel má druhou oběť. Pacientka měla i další zdravotní potíže

před 1 měsíc 30

 Lukáš Bíba

Případy, kdy lidé nakažení černým kašlem zemřeli, se v ČR několik let neobjevovaly, loni Státní zdravotní úřad evidoval jeden případ. První nakažený dvaašedesátiletý muž z Náchodska zemřel v únoru. Pacientka, která žila v domově seniorů, byla hospitalizována na začátku března.

"Měla oboustranný zápal plic s vážnými dýchacími obtížemi, které vyústily v selhání srdce. U ženy bylo zjištěno jak onemocnění černým kašlem, tak streptokokovou infekcí, z nichž obě nemoci mohou způsobit zápal plic," řekla mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Nelze tedy definovat, na kterou z infekcí žena zemřela, hlavní diagnózou zůstává selhání srdce.

Nejvíce nemocných je v Jihočeském (780) a Středočeském (634) kraji, na Vysočině (512) a v Praze (458). Asi tři procenta nemocných potřebují hospitalizaci. Pro srovnání s chřipkou bylo v končící chřipkové sezoně hospitalizovaných s vážným průběhem asi 400 lidí, zemřelo 94 z nich.

Pacienti jsou různého věku, nejvyšší nemocnost je ale ve věkové skupině 15 až 19 let. Z více než 4200 případů jich je v tomto věku 1342. Mezi nemocnými je i 76 dětí do jednoho roku života.

Státní zdravotní ústav také v tiskové zprávě jako dezinformaci odmítl spojování nárůstu počtu případů černého kašle s migrací z Ukrajiny. "Z tisíců infikovaných se u deseti osob jedná o uprchlíky z Ukrajiny a v 16 případech jde o import neboli dovezenou infekci z cest ze zemí jako Rakousko, Itálie či arabské emiráty," doplnila mluvčí.

Video: Infektolog popsal tři stadia dávivého kašle. Je to jen špička ledovce, říká o šíření (18. 3. 2024)

Přečtěte celý článek