Samsung pochválil přiblížené video Rihanny. Jenže ho nenatočil Galaxy S24 Ultra, ale iPhone 13 Pro Max...

před 1 měsíc 60

Sociální sítě sice původ fotek a videí maskují, jejich autor však může díky metadatům všechny detaily snadno doložit. V minulosti měly světové značky z ostudy kabát díky sociální síti X (dříve Twitter), která ve své mobilní verzi až do roku 2022 k příspěvkům odeslaných z iPhonu přidávala označení „Odesláno z aplikace Twitter pro iPhone“. A to přesto, že se častokrát na fotkách prezentovaly telefony úplně jiných značek, např. Samsungu nebo Huawei. Velmi podobně si teď na sociální síti X naběhl právě Samsung, který pochválil zoomování u iPhonu 13 Pro Max...

Klepněte pro větší obrázek
Chlubit se cizím peřím se nevyplácí, brazilská pobočka Samsungu má z ostudy kabát

Pořádnou ostudu si uřízla brazilská pobočka Samsungu, která k zazoomovanému videu z koncertu Rihanny přidala komentář: „Právě jsem přišel ukázat sílu svého Galaxy S24 Ultra“. Jenže to si autor videa nenechal líbit, a hned na rovinu uvedl, že toto video natočil dva a půl roku starý iPhone 13 Pro Max. Důkaz v podobě natáčení iPhonem si nenechalo ujít téměř 10 milionů sledujících, originální video však eviduje přes 74 milionů zhlédnutí.

Autor videa se úspěšně bránil

Brazilská pobočka sice promptně zareagovala a příspěvek ze sociální sítě X odstranila, protože se však jednalo o reakci v rámci vlákna, odpověď je stále viditelná. Navíc s kontextem díky zpětné vazbě uživatelů, že se skutečně jedná o video pořízené iPhonem 13 Pro Max.

Mezi řádky je v tomto případě nutné vyzdvihnout přítomnost metadat. Ty sice sociální sítě běžně odstraňují, takže by to Samsungu běžně „prošlo“, jenže jako tvůrce obsahu máte metadata stále po ruce, a tedy i důkaz o tom, z jakého telefonu obrazový záznam pochází.

Metadata budou navíc velmi důležitá i díky generativní umělé inteligenci, která si začne stále realističtěji „vymýšlet“ a měnit obsah na fotografiích. Není tedy divu, že se na světě vyvíjí stále sofistikovanější systémy určené k tomu, aby v budoucnu dokázaly odlišit vymyšlenou fotografii od reálné. A pro Samsung z toho plyne jedno otřepané rčení: „Chlubit se cizím peřím se nevyplácí“.

Zdroj: Forbes, X

Přečtěte celý článek