Šapošnikova se před smrtí podařilo kvůli Vrběticím vyslechnout. Policistům pomohly řecké úřady

před 1 měsíc 46

Rus s českým pasem Nikolaj Šapošnikov, který byl v hledáčku policistů kvůli výbuchům muničních skladů v roce 2014, vypovídal. Pro server iROZHLAS.cz a Radiožurnál to potvrdil krajský státní zástupce v Brně Jan Sladký. Výslech se policistům podařilo uskutečnit s pomocí Řecka, kde Šapošnikov dlouhodobě žil. Jeden z možných aktérů kauzy Vrbětice, za kterou má stát ruská tajná služba GRU, zemřel na srdeční zástavu.

Původní zpráva Brno 5:00 20. března 2024

Nikolaj Šapošnikov s manželkou Elenou

Nikolaj Šapošnikov s manželkou Elenou | Foto: Rajce.net

„Nikolaje Šapošnikova se v trestní věci týkající se prověřování explozí muničních skladů ve Vrběticích podařilo vyslechnout. Kdy k tomu došlo, netřeba zveřejňovat,“ uvedl pro server iROZHLAS.cz a Radiožurnál krajský státní zástupce v Brně Jan Sladký.

Rus spojený s výbuchem ve Vrběticích zemřel. Šapošnikov měl být v kontaktu s velitelem útočníků

Číst článek

Potvrdil také, že policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu museli kvůli výpovědi bývalého vojáka sovětské armády požádat o pomoc řecké úřady. „Ano, je to pravda,“ reagoval Sladký.

Šapošnikov totiž s manželkou Elenou pobýval dlouhodobě na poloostrově Chalkidiki. Do Česka, kde pár získal zkraje 90. let minulého století politický azyl, později i české občanství, jezdil sporadicky. Šapošnikov zemřel v Řecku na zástavu srdce. Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz to potvrdily důvěryhodné zdroje. Podle nich „pitva cizí zavinění neprokázala“.

Kriminalisté se v kauze výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, za kterými měla stát ruská tajná služba GRU, začali o Šapošnikova zajímat před více než dvěma lety, kdy se objevila nová fakta. Vedle dvojice hlavních podezřelých – ruských agentů Anatolije Čepigy a Alexandra Miškina – se totiž policisté zaměřili na osoby, které jim mohly v Česku pomáhat.

V hledáčku policie se tak ocitl právě Šapošnikov, který v době explozí pracoval jako obchodník pro nájemce muničních skladů, ostravskou společnost Imex Group, a návštěvu dvou ruských agentů, kteří oficiálně vystupovali jako obchodníci, zařizoval. Konkrétně se vyšetřovatelé podle zdrojů Radiožurnálu a týdeníku Respekt zajímali o to, zda byl v kontaktu s generálem ruské vojenské tajné služby Andrejem Averjanovem.

Podezření ze špionáže

Zda se elitním detektivům podařilo od Šapošnikova získat nové informace, které by vyšetřování případu posunuly, ale krajský státní zástupce v Brně Sladký neřekl. Stejně tak nezodpověděl dotaz, zda byl Rus s českým pasem nadále veden jako osoba hodná policejního zájmu.

„Trestní řízení je ve fázi přípravného řízení, které je neveřejné, a proto vám na otázky, jimiž by byla popisována a komentována důkazní situace, v současné chvíli nemohu odpovědět,“ doplnil pouze.

„Co znamená agent, já žádné agenty neznám. Podezřelých ruských agentů v Evropě je tolik, že bychom se všichni divili, kdyby je všechny spočítali. “

Nikolaj Šapošnikov (pro Reportéry ČT v prosinci 2021)

Policie totiž podle dřívějších informací redakce zachytila e-maily, ve kterých si měli psát o citlivých zbrojních obchodech. Šapošnikova proto podezřívala ze špionáže, stejně tak jeho ženu Elenu. Averjanova elitní jednotka číslo 29155, která má stát také za otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury, totiž podle policie vrbětické výbuchy naplánovala a provedla.

Šapošnikov v minulosti popřel, že by se s Averjanovem, kterého policie považuje za koordinátore celé akce, znal. „Co znamená agent, já žádné agenty neznám. Podezřelých ruských agentů v Evropě je tolik, že bychom se všichni divili, kdyby je všechny spočítali,“ řekl Rus s českým pasem a bývalý profesionální voják sovětské armády v prosinci 2021 Reportérům ČT, kteří ho zastihli v jeho domě v Řecku.

S Averjanovem se však Šapošnikov zřejmě setkal krátce před prvním výbuchem ve Vrběticích, a to v Portugalsku. Pro Radiožurnál a Respekt to před dvěma lety přiznala jeho dcera, kterou reportéři vypátrali. Podle svých slov ale nevěděla, že jde o špiona. „On je nějaký literární historik. Pamatuji si jen pocit z něho – úžasný,“ popsala setkání s Averjanovem.

Hlavní mozek

Averjanova má policie za hlavní mozek vrbětické operace, a proto se zajímá o všechny jeho vazby. V případě Šapošnikova se detektivové měli zaměřovat nejen na to, zda se s ním mohl Averjanov sejít před výbuchem, ale zda nemohli být v kontaktu i v době, kdy k němu došlo.

Rusové podezřelí v kauze Vrbětice přišli do Česka jako uprchlíci. Ministerstvo páru udělilo politický azyl

Číst článek

Oba se totiž tenkrát pohybovali v dojezdové vzdálenosti od Vrbětic. Averjanov byl podle zjištění kriminalistů zrovna ubytovaný ve slovenských lázních, které jsou od muničních skladů dvě hodiny cesty autem. Šapošnikov sice už v té době bydlel v Řecku, i on byl ale tehdy v Česku, důvodem měla být návštěva příbuzných.

Jak už dříve upozornily týdeník Respekt a investigativní server Bellingcat, Averjanov z Moskvy do Evropy přiletěl tři dny před výbuchem. Let si rezervoval pod jménem Andrej Overjanov. Jeho telefonní záznamy ukázaly, že přicestoval do Rakouska. Poté se signál jeho telefonu ztratil a znovu se připojil až o tři dny později.

Mezitím ve Vrběticích 16. října 2014 vybuchl první sklad, zemřeli dva lidé, ze sousedních obcí musely být evakuovány stovky dalších a byla způsobena miliardová škoda. O den později, krátce po čtvrt na sedm večer, si Averjanov koupil na vídeňském letišti letenku a ve 22.46 odlétl zpět do Moskvy.

Kristýna Guryčová

Přečtěte celý článek