Sbohem Slovensko, ať žijí Horní Uhry. Němcová poslala premiéru Ficovi jasný vzkaz

před 2 týdny 29

V Budapešti už tedy jistě bouchají bedny šampaňského, vzkázala senátorka Miroslava Němcová (ODS). Reagovala tak na slova slovenského premiéra Roberta Fica, který se nechal slyšet, že uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny je jen teorií mezinárodního práva. Podle něj Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z Donbasu a Luhansku. 

„Fico prohlásil, že uznávání principu územní celistvosti je pouze teorií mezinárodního práva. V Budapešti už tedy jistě bouchají bedny šampaňského. Sbohem Slovensko, ať žijí Horní Uhry! A v Moskvě si mnou ruce,“ napsala na sociální síti senátorka Miroslava Němcová.

Fico prohlásil, že uznávání principu územní celistvosti je pouze teorií mezinárodního práva.
V Budapešti už tedy jistě bouchají bedny šampaňského. Sbohem Slovensko, ať žijí Horní Uhry! A v Moskvě si mnou ruce.

— Miroslava Němcová (@Nemcova_Mirka) April 17, 2024

Slovenský premiér Fico ve středu prohlásil, že Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu. „Z hlediska mezinárodního práva každý z nás uznává územní celistvost jiné země, suverenitu, nedotknutelnost hranic. To je pěkná teorie mezinárodního práva. Říkám ale, že Rusové nikdy nevrátí Krym, Rusové nikdy neodejdou z Donbasu a Luhansku,“ prohlásil Fico před poslanci evropského výboru slovenské sněmovny.

Fico dlouhodobě kritizuje strategii západních zemí ohledně Ukrajiny bránící se již přes dva roky ruské invazi. Podle slovenského premiéra Ukrajina ztrácí každým dnem území. „Rusko v rámci ofenzivy získalo další území. Ukrajina nemá vojenskou kapacitu a vojenskou sílu. Vojenské řešení to nemá a ani to nikdy nebude mít, jen bude o 100 tisíc mrtvých více na jedné a druhé straně. Jediné, co by pomohlo, kdyby tam vtrhlo NATO, to je třetí světová válka,“ řekl.

Zároveň se opět vyslovil za zastavení vojenských operací na Ukrajině. Zmínil možnost, že vyjednavači by pak mohli navrhnout například zavedení speciálního postavení pro východoukrajinské oblasti ovládané Ruskem a že později by tam mohlo být referendum o jejich budoucnosti. „Můžete si malovat vzdušné zámky, ale Rusové odtud neodejdou, je to jejich,“ vzkázal.

Nynější už čtvrtá Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Ponechala ale možnost komerčních dodávek zbraní Kyjevu.

Přečtěte celý článek