Schillerová si myslí, že odhalila pikle Petra Fialy proti důchodcům. Bylo to slabé jako vždycky

před 2 týdny 38

NÁZOR / Alena Schillerová pokračuje ve své spanilé jízdě na sociálních sítích. Když nás ušetří záběrů svého tance, pokouší se šířit myšlenky, které se nijak neliší od názorů všech ostatních v ANO. Přitom si občas trochu upraví realitu.

„‚Nesáhneme na věk odchodu do důchodu!‘ Jasný názor premiéra Petra Fialy z listopadu 2022, se kterým se ztotožňujeme. Produkce Otázek Václava Moravce ho dnes zapomněla připomenout, tak jsem to udělala za ně,“ napsala na sociální síti X významná tvář Babišova ANO Alena Schillerová. Doprovodila to jakýmsi laškovným smajlíkem.

Sestřih výroků Petra Fialy, kde se po jedné větě hned přeskočí dál, osobě píšící jménem poslankyně Schillerové pochopitelně umožňuje představit premiéra jako někoho, kdo pokaždé vykládá, co se mu hodí.

Když se podíváme do médií ze zmíněného listopadu 2022, získáme ale obraz trochu jiný. V debatě Deníku 3. listopadu 2022 Fiala říká, že současná věková hranice pro odchod do důchodu je stanovena pro ročníky 1971 a mladší na 65 let. „Za dobu působení mé vlády se v tomto ohledu nebude nic měnit a nejsou pro to ani důvody,“ řekl Fiala s tím, že pravidla na stanovení věkové hranice odchodu do důchodu se prověřují každých pět let. To ale bude podle něho úkol už pro příští vládu.

Kromě toho tehdy Fiala říkal, že již jeho vláda by měla přijmout důchodovou reformu, o které se v České republice mluví už skoro třicet let. „Součástí debaty o ní je, zda někdy nebude potřeba tuto hranici zvýšit, což říká řada expertů.“

To je ale něco trochu jiného, než nám představuje Schillerová. Ta teď musí maskovat svůj průšvih, že po schůzce politiků vlády a opozice u prezidenta Petra Pavla opatrně možnost změny důchodového věku připustila. Pak se ovšem vrátil z dovolené Andrej Babiš, zjistil, co se stalo, a postavil své poddané do latě a ti začali zapírat. K tomu ještě Babiš dodal hlubokomyslnou větu, že Fialova vláda důchodce „nemá ráda“.

„Vzhledem ke komentářům hnutí ANO k výsledkům jednání na Hradě k důchodové reformě považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s A. Schillerovou a K. Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli,“ napsala potom na sociální síti X prezidentská kancelář.

Sama Schillerová přitom v minulosti možnost zvýšení věku odchodu do důchodu u některých profesí nevylučovala.

Hnutí ANO bylo osm let ve dvou vládách, které v důchodové reformě neudělaly nic. Jediné, k čemu došlo, bylo zrušení druhého pilíře důchodového pojištění, takže anonisté a sociální demokraté zlikvidovali jediný pokus (vlády Petra Nečase) něco na finanční situaci důchodců změnit. Teď ovšem v ANO možnost takového připojištění najednou objevili.

Poslanci ANO musí zřejmě odpovídat několika základním kritériím: chatrná paměť, neschopnost logického myšlení, nevzdělanost, bájivá lhavost a bezmezná loajalita k šéfovi a majiteli až na hranici lidské důstojnosti. Nejedná se zrovna o vlastnosti, které by někoho činily způsobilým pro řízení státu.

Přečtěte celý článek